Šta znači Žan Mone model u pregovorima između vlasti i opozicije

S. J. Matić

20. 09. 2019. u 17:24

Razgovori o izbornim uslovima na političku scenu doneli i nove termine. PRVO je na srpsku političku, pregovaračku scenu letos stupio "čatam haus", a za njim i "Žan Mone" model. Šta podrazumevaju ovi termini

Шта значи Жан Моне модел у преговорима између власти и опозиције

Kako je krenulo izgleda da će do raspisivanja redovnih izbora političari, ali i građani, morati da "rastumače" još pravila uvezenih sa Zapada / foto Tanjug

PRVO je na srpsku političku, pregovaračku scenu letos stupio "čatam haus". Nije stigao ljudski da ni se ukoreni, a već ovih prvih dana s jeseni na vrata pregovarača iz vlasti i opozicije zakucao je "Žan Mone" model. Kako je krenulo izgleda da će do raspisivanja redovnih izbora političari, ali i građani, morati da "rastumače" još pravila uvezenih sa Zapada.

Nekako se u protekla dva meseca "sažvakalo" da "čatam haus" znači da se pregovara iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti, ali da posle može da se ispriča o čemu se polemisalo, ali ne i ko je šta rekao. Svaki učesnik može da obavesti javnost šta je on pričao i za šta se zalagao, ali ne sme građanima da "cinkari" druge. Kako bi pregovarači bili otvoreniji za raspravu, ovo pravilo je izmislio britanski Kraljevski institut za međunarodne odnose "Čatam haus", pa je po njemu i dobilo ime.

A šta znači "Žan Mone" model, nije znao niko od nekoliko učesnika proteklih pregovora između vlasti i opozicije koje smo pozvali. Inače, prema nekim najavama nova sezona razgovora u oktobru u Narodnoj Skupštini, uz posredovanje izaslanika Evropskog parlamenta, mogla bi upravo da se vodi prema tim pravilima. A ona predviđaju da će se pregovarati daleko od očiju javnosti i medija sve dok se ne postigne dogovor ili se konstatuje da dogovora nema. Sve partije učestvuju pod jednakim uslovima, a nijedan segment se neće smatrati dogovorenim, dok se sve u celini ne dogovori. Tek tad se sa informacijama izlazi pred građane.

Ovaj model nazvan je po Žan Moneu, čuvenom francuskom diplomati, ekonomisti i prvom zagovorniku Evropske zajednice, koji je rođen u gradu Konjak. Njegova porodica je bila ozbiljan proizvođač ovog čuvenog pića, a Mone je posle smrti oca preuzeo posao i višestruko ga razvio. Upravo on je kasnije iz trgovine u diplomatiju preneo pravilo da se ništa ne otkriva dok se posao ne završi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije