Svijet

Borisov: "Južni tok" prekinut zbog pritiska Zapada

Borisov: "Južni tok" prekinut zbog pritiska Zapada
Foto: N.N. | Borisov: "Južni tok" prekinut zbog pritiska Zapada

Premijer Bugarske Bojko Borisov ponovo se dotakao teme "Južnog toka" i izrazio zadovoljstvo što počinje izgradnja "Turskog toka".

"Znate zašto je bio prekinut 'Južni tok'? U praksi je bio ogroman pritisak SAD i država Zapadne Evrope i oko 'Južnog toka' i 'Sjevernog toka 2' i onemogućavali su njegovu realizaciju. Mi smo sa predsjednikom Putinom i premijerom Medvedevom i kolegama iz Saudijske Arabije preduzeli ogromne napore i započeli projekat 'Turski tok'. Projekat je strateški, mi ga nazivamo 'Balkanski tok', jer on prolazi kroz nekoliko država. I u Evropi pozitivno gledaju na njega", rekao je Borisov, prenose Novini.bg.

Premijer je takođe izjavio da Bugarska nema snage da ukine sankcije Rusiji.

"Ako neko misli da se to može pomjeriti s mjesta i da se mogu ukinuti sankcije, on je u dubokoj zabludi. Mnogi su za ukidanje sankcija, ali u Savjetu Evrope svi glasaju protiv", izjavio je premijer.

"Hajde da cijenimo to što je urađeno u ovom trenutku. Dok su sankcije na snazi, naši interesi su ograničeni. Uopšte, ima mnogo mogućnosti. Za narednu godinu se sprema posjeta predsjednika Rusije i može se raditi još više na poboljšanju naših odnosa. Mi smo uvijek govorili da su naši strateški partneri EU i NATO, ali mi unapređujemo odnose sa Rusijom", izjavio je Borislov.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije