AKTUELNO

Srbija je na velikoj međunarodnoj vežbi traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu u Vrsču, koja je okupila više od 150 profesionalaca iz celog sveta, prikazala najnoviju opremu za traganje i spasavanje, saopštio je danas Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Dvodnevna vežba u slučaju pada civilnog aviona završena je u četvrtak.

Vežba "SAREX 38-19" održana je na aerodormu "Nikola Tesla" i aerodromu Vršac uz učešće svih kapaciteta za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

Pored vežbe traganja i spasavanja punog kapaciteta Direktorat je zajedno sa ICAO EUR/NAT kancelarijom u Parizu organizovao i dvodnevnu radionicu posvećenu temi traganja i spasavanja, u hotelu Hajat gde su predstavnici više od 20 zemalja sveta predstavili nove trendove u ovoj oblasti.

Pod vođstvom Direktorata svoje procedure vežbali su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, Helikopterska jedinica MUP-a, Aerodrom "Nikola Tesla", Spasilačko-vatrogasna jedinica aerodroma "Nikola Tesla", Klinički centar Srbije, Klinički centar Niš, Vojnomedicinska akademija Crveni krst, Gorska služba spasavanja, Grad Vršac i lokalne vatrogasne i medicinske službe grada Vršca.

- Tokom prethodna tri dana Srbija je bila centar globalnih razmena ideja i najboljih praksi u traganju i spasavanju u civilnom vazduhoplovstvu, a naši gosti iz inostranstva imali su priliku da vide kako funkcioniše sistem traganja i spasavanja u Srbiji - rekla je direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je institucija koja je posvećena usaglašavanju domaće regulative sa usvojenim međunarodnim standardima, kazala je ona.

- To je i potvrđeno nedavnom proverom Direktorata od strane Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, kada je utvrđeno stepen usaglašenosti sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom od 93,3 procenata - navela je Čizmarov.

#Vojska

'