Vesti

0

Kostreš: LSV će učestvovati u dijalogu, drago nam je da DS ne odustaje od pregovora

Autor: MIM

Izvor: Beta

Kostreš: LSV će učestvovati u dijalogu, drago nam je da DS ne odustaje od pregovora

Izvor: Foto: Medija centar

"Žao mi je što nije bilo sluha ni na jednoj ni na drugoj 'zaraćenoj' strani da se saslušaju naše inicijative da se o tome razgovara u parlamentu, ali u svakom slučaju bolje je razgovarati i uz evropske posrednike nego ne razgovarati uopšte. Mi ćemo se odazvati tom pozivu i bićemo prisutni na tim razgovorima", rekao je Kostreš agenciji Beta.On je ocenio da je DS pogrešio što je doneo odluku o bojkotu izbora, ali je dodao da činjenica da DS nije odustao od pregovora za izborne uslove govori da je u pitanju ozbiljna stranka koja ima odgovornost prema državi i demokratskom procesu.
"Siguran sam da DS vidi da je jedini način da se smeni ovaj režim pobeda na izborima, da nikakvo nasilje, sukobi na ulicama ili bilo kakav tip vaninstitucionalne revolucionarne smene vlasti nije prihvatljiv i da je loš i za Srbiju i za celo njeno društvo. To mi daje nadu da ćemo se zajedno boriti protiv ovog režima. S druge strane, neučestvovanje na izborima je izbegavanje borbe", ocenio je Kostreš.
Govoreći o predlozima koje je iznela Srpska napredna stranka (SNS), on je kazao da je svaki predlog "dobrodošao i svaka spremnost za promenu je za pozdraviti".
"Ali, dokle god imamo nasilje i teror nad političkim neistomišljenicima, kao recimo u Beloj Crkvi, Kovačici pa i celom južnom Banatu ali i ostalim delovima Srbije, ne može se govoriti o regularnosti i demokratiji. Ja sam siguran da to nije stav čitave vladajuće koalicije i celog SNS-a, ali dok god brane ovakve nasilnike, njihov režim je nasilan", poručio je Kostreš.
Najavio je da će LSV pokrenuti inicijativu za promenu izbornog zakona jer, između ostalog, izborni zakon mora da odražava političke odnose u Srbiji i mora da da šansu da i druga mesta i regioni budu zastupljeni u Skupštini Srbije.
"Zbog toga ćemo predložiti zakon po kome će Srbija biti organizovana u četiri izborne jedinice i po kome će biti moguće preferencijalno glasanje, jer za demokratiju u Srbiji nije samo problem zastupljenost u medijima i funkcionerska kampanja, nego je problem i suštinska centralizacija izbornog procesa", rekao je Kostreš.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR