Najnovije vesti
Vesti Društvo
Šarčević: Cilj je 17.000 mesta više u vrtićima

Šarčević: Cilj je 17.000 mesta više u vrtićima

U predškolskim ustanovama iz godine u godinu povećava se obuhvat dece, te u u ovom momentu u vrtiće ide 50,5 odsto mališana uzrasta tri do pet godina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vrtic obdaniste deca foto k kamenov Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
vrtic obdaniste deca foto k kamenov

Plan Ministarstva prosvete je da se u narednom periodu poveća broj mesta u vrtićima za 17.000.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, je pokrenulo projekat "Inkluzivno preškolsko obrazovanje i vaspitanje", a ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je cilj povećanje kapaciteta kako bi deca uzrasta tri do šest godina učila kroz igru.

Pročitajte još

- Imamo dobar rezultat na obaveznom predškolskom programu: od šest i po do sedam godina obuhvat je već preko 97 odsto. Za niže nivoe obrazovanja, od tri do šest godina prešli smo 50,5 odsto i taj broj se povećava pet do šest odsto svake godine - rekao je Šarčević.

On je naglasio da je još uvek neujednačen broj mesta u vrtićima u urbanim i ruralnim sredinama.

Mladen Šarčević
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Mladen Šarčević

Iz kredita Svetske banke, kako je naglasio, najveći deo sredstava odlazi na izgradnju vrtića ili na adaptaciju prostorije koje će biti dopuna prostora.

- Cilj je da se poveća obuhvat za 17.000 predškolaca. Ako to postignemo, mi ćemo kao ministatarstvo raditi na tome da to bude poseban sektor - naveo je Šarčević na konferenciji "Veliki ljudi od malih nogu", na kojoj su uručeni grantovi za 20 gradova i opština u Srbiji za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Pročitajte još

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da u Srbiji oko polovina dece uzrasta od tri do pet i po godina ide u predškolske ustanove, što je nizak procenat upisa u poređenju sa većinom zemalja Evropske unije, gde se taj procenat kreće između 85 i 100 odsto.

- Kao i mnoge države u svetu, Vlada Srbije je prepoznala značaj ranog predškolskog vaspitanja i obrazovanja kako bi deca ostvarila svoj puni razvojni potencijal - rekao je Ndegva.

Vrtić
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Vrtić

Tri komponente projekta

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja je podeljen u tri komponente - prvu, skoncentrisanu na unapređivanje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, drugu, koja se odnosi na unapređivanje kvaliteta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i treću - davanje podrške deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa kroz komunikacione kampanje i grantove lokalnim samoupravama.

Pročitajte još

Ugovori o dodeli grantova uručeni su za 20 lokalnih samouprava: Aleksinac, Varvarin, Voždovac, Vladičin Han, Vlasotince, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Lebane, Leskovac, Merošina, Novi Sad, Palilula, Prokuplje, Smederevo, Sremska Mitrovica, Čukarica, Šabac, Šid.

Visina svakog granta je oko 4,5 miliona dinara, i podrazumeva obavezu sufinansiranja.

Neka od rešenja podrazumevaju edukativne radionice za roditelje, opremanje prostora u domovima zdravlja za boravak dece, program predškolskog vaspitanja u zabačenim sredinama, mobilna savetovališta za promovisanje pozitivnog roditeljstva...