Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SAJAM "INTERAGRO 2019" U BIJELJINI Višković: Više od 140.000 domaćinstava u RS ostvaruje prihode od poljoprivrede

SAJAM "INTERAGRO 2019" U BIJELJINI Višković: Više od 140.000 domaćinstava u RS ostvaruje prihode od poljoprivrede

– Poljoprivreda je važna privredna grana i jedna od razvojnih šansi RS. U ovoj godini se, u odnosu na prošlu beleži rast prihoda od 5 odsto u poljoprivrednoj proizvodnji Srpske. Za podršku agraru, Vlada RS u ovogodišnjem budžetu obezbedila je 190 miliona maraka - istakao je, između ostalog, premijer RS Radovan Višković otvarajući u Bijeljini 18. međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2019”.

Sajam poljoprivrede Bijeljina Foto: Slađana R. Mrkonjić / RAS Srbija
Sajam poljoprivrede Bijeljina

Premijer je precizirao da više od 140.000 domaćinstava RS ostvaruje prihode od poljoprivredne proizvodnje i da je više od 40.000 domaćinstava registrovano kao poljoprivredna gazdinstava. Vlada RS nastaviće da podržava poljoprivrednu proizvodnju, najavio je.

Foto: Slađana R. Mrkonjić / RAS Srbija

– Imamo tri stuba pomoći poljoprivrednoj proizvodnji, agrarni budžet, sredstava IRB za kapitalne investicije i kredit za podsticaj otkupa domaćih proizvoda. Obezbeđujemo i druge povlastice kao regresirano gorivo, podsticaji za određene vrste proizvodnje po hektaru. Kao dobra mera pokazao se i povrat sredstava od 30 odsto za kapitalna ulaganja u poljoprivredu i nabavku nove mehanizacije – istakao je Višković, piše Srpskainfo.

Bijeljinski sajam doprinosi stvaranju boljeg i kvalitenijeg poslovnog ambijenta i unapređenja poslovnih odnosa između poljoprivrednika i privrednih subjekata, ocenio je predsednik Privredne komore RS Borko Đurić.

– Upostavljaju se kontakti, sklapaju ugovori, razmenjuju iskustva i prate savremena dostignuća u agraru – naglasio je Đurić.

Partner ovogodišnjeg sajma je Privredna komora Vojvodine. Predsednik ove privredne komore Boško Vučurević istakao je da ovakve sajamske manifestacije jačaju privrednu saradnju kroz umrežavanje privrednika. Na taj način, naglasio je Vučurević, stvara se ambijent u kojem privrednici, izlagači i posetioci uspostavljaju kontakte sa partnerima iz zemlje i regiona.

Na 2.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora i 4.000 vanjskog izložbenog dela, na prostoru Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“, predstavilo se 160 izlagača iz 6 zemalja, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Austrije i Turske.

Foto: Slađana R. Mrkonjić / RAS Srbija

Svoje proizvode predstavio je i poznati loparski vodeničar Anđelko Delić.

–Brašno od heljde, raži, kukuruzno i pšenično. Sve prirodno i onako kako su naši preci pravili i koristili – kaže Anđelko.

U okviru trodnevne manifestacije biće organizovane i izložbe stoke, poljoprivredne mehanizacije, hemijskih sredstava, poljoprivrednih proizvoda, ali i drugi sadržaji poput naučnih i stručnih predavanja u skupova. Organizatori očekuju da će ovogodišni sajam posetiti više od 10.000 ljudi. Manifestacija će se završiti u nedelju, dodelom nagrada najuspešnijim izlagačima.