Podrška slepima kroz proces inkluzije

0
60

U organizaciji Saveza slepih Srbije u Novom Pazaru je održana tribina pod nazivom ”Tiflo podrška slepoj i slabovidoj deci kroz proces inkluzije”. Prema oceni nadležnih iz Saveza slepih i slabovidih, kako sa lokalnog tako i sa republičkog nivoa, Novi Pazar je jedan od pozitivnih primera dobre saradnje nadležnih službi, koja rezultira uspešnom inkluzijom slepe i slabovide dece u obrazovni sistem.

Prema rečima sekretara Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru Mirsade Dibranin Ajdinović, ovakve tribine su prilika za intenzivniju saradnju sa republičkim Savezom slepih i slabovidih, za rešavanje problema, ali i predstavljanje inovacija kojima se slipim i slabovidim licima olakšava integracija u društvenu zajednicu. A veliki odziv, ističe, pokazatelj je da lokalna zajednica ima sluha za slepe i slabovide sugrađane.

”Važno je da istaknem da inkluzija u našem gradu dosta dobro funkcioniše. Imamo šestoro dece koja pohađaju redovno osnovnu školu i tri učenika koji pohađaju srednju školu”, kaže Dibranin Ajdinović.

Gubitak vida se kompenzuje obrazovanjem, jer se, iskustvo pokazuje, obrazovana lica lakše integrišu u društvenu sredinu i lakše ostvaruju svoje ambicije. Zato Savez slepih Srbije pridaje veliki značaj obrazovanju slepe dece.

”Ovakvim tribinama mi pokušavamo da uočimo probleme sa kojima se suočavaju deca u redovnim školama, roditelji , pedagozi u obrazovnim ustanovama, kako bismo mogli sa nivoa republike preko nadležnih ministarstava da utičemo na prevazilaženje tih problema, pre svega, u obezbeđivanju udžbenika koji su dostupni slepoj i slabovidoj deci u smislu brajevih knjiga, drugih pomagala za čitanje audio knjiga, korišćenja asistenata u nastavi. Mislim da je Novi Pazar jedan od pozitivnih primera te vrste”, ocenio je predsednik Saveza slepih Srbije i predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Milan Stošić.

Gradska uprava Novog Pazara nastaviće da pruža podršku slepim i slabovidim – rekao je član Gradskog veća Novog Pazara, Fevzija Murić. On je istakao da takvim osobama nije potrebno sažaljenje već prijateljska pomoć i podrška šire društvene zajednice, na koju uvek mogu da računaju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.