Novi britanski premijer na Kosovu: Nema crvenih linija , ali Britanija protiv promene granica 1Foto: prinscreen /youtube

Novi britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot  izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine nema crvenih linija, ali ima parametara, a jedan od njih je da se Britanija protivi promeni granica.

„Ujedinjeno Kraljevstvo će zajedno sa ostalim medjunarodnim partnerima ostati uključeno u proces dijaloga, iako nije na medjunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju, već na samim društvima. Ipak, ova podrška nije bezrezervna, nema crvenih linija, ali ima i parametara, a jedan od njih je da ne podržavaju etničku podelu i razgraničenje“, rekao je Abot u intervjuu za portal Kossev.

Abot je na Kosovo stigao pre dve nedelje i, kako je naveo, zauzet je susretima sa pojedincima i strankama jer pokušava da razume ono što mu govore i da stekne prve utiske.

On je rekao da, kada je o Kosovu reč, vladavina zakona ostaje prioritet jer je to osnov stabilnosti na Kosovu, ali se, dodao je, treba pozabaviti i koruocijom.

Abot je rekao da su predstojeći izbori „važan trenutak“ za Kosovo da odluči koga želi za svoje lidere.

Govreći o dijalogu Beograda i Prištine ambasador je ocenio da su pregovori ove godine zapali u ćorsokak.

„U ovom trenutku izgleda da nijedna strana nije spremna da krene napred, a potrebno nam je da vidimo promenu, te bi se prilika za to mogla da ukaže nakon izbora. Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa ostalim medjunarodnim partnerima ostaje uključeno“, rekao je Abot u prvom intervjuu od dolaska na Kosovo.

Abot je rekao da to podrazumeva razgovor sa „liderima obe strane, ali i sa ljudima iz različitih zajednica – o tome šta je put napred“ ali je naglasio da „nije na medjunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju, već na njima samima“.

Na pitanje da li to znači da će Velika Britanija pozdraviti bilo šta o čemu se Beograd i Priština dogovore, Abot je rekao da to nije pozicija njegove zemlje.

„Mi imamo zapravo principijelnu poziciju koja se tiče promene granice. Kao ni ostali, ni mi ne mislimo da je to pozitivan put napred, ali jasno, videćemo kako će se pregovori odvijati u okviru odredjenih parametara“, dodao je.

Na pitanje o položaju Srba na Kosovu ambasador Abot je rekao da nije na njemu da govori u ime zajednice Srba sa Kosova.

„Ono što mislim i spekulišem jeste to da većina Srba sa Kosova, bez obzira na to bili na Severu ili u ostatku zemlje, jeste da brinu upravo o onome o čemu brinu i ostali ljudi na Kosovu. To su pitanja socijalne i ekonomske prirode koja imaju uticaj na naše živote. Očigledno postoje veća politička pitanja na sceni sada, ali je i moj utisak da su sami kosovski Srbi do sada uspevali da dobro definišu svoje zahteve. Moram da naglasim da je nešto do čega nam je svima stalo jeste to kako da izgradimo održivu zajednicu kosovskih Srba u celoj zemlji“, dodao je.

Upitan koja će biti njegova diplomatska linija prema svim zajednicama na Kosovu – koje teže da se pridruže EU, dok Velika Britanija želi da sidje sa tog puta, Abot je rekao da je „članstvo Kosova u EU nešto što Kosovo hoće“ i da misli da Britanija treba da mu u tome pomogne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari