Najnovije vesti
Vesti Svet
DŽONSON NEĆE KAD SE MAKRONU HOĆE Britanski premijer odbio "veštački rok" evropskih lidera, izneće predlog KAD BUDE SPREMAN

DŽONSON NEĆE KAD SE MAKRONU HOĆE Britanski premijer odbio "veštački rok" evropskih lidera, izneće predlog KAD BUDE SPREMAN

Britanski Dauning strit odbio je da nađe alternativu za bekstop u svom planu za Bregzit u roku od dve nedelje koji mu je zadala Evropa, i poručio da je to “veštački rok”. Portparol britanske vlade izjavio je da oni ne priznaju zajednički zahtev lidera Francuske i Finske Emanuela Makrona i Antija Rinea da do kraja septembra iznađu rešenje, te da će izaći sa čvrstim predlozima kad premijer Boris Džonson bude spreman.

boris džonson Foto: Profimedia
boris džonson

Džonsona je prethodno sredinom avgusta izazvala nemačka kancelarka Angela Merkel da nađe rešenje za 30 dana, ali Britanija nije izašla ni sa čim konkretnim tokom proteklog meseca, svega šest nedelja pre datuma kad ostrvska država treba da izađe iz Evropske unije.

Leo Varadkar
Foto: VIGINIA MAYO / EPA;
Leo Varadkar

Irski premijer Leo Varadkar upozorio je juče da je jaz između dve strane i dalje veoma velik. “Gardijan” prenosi da je Varadkar u obraćanju javnosti rekao da će videti Džonsona u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i “pokušati da se dogovori”.

Pročitajte još

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker juče je rekao da se dogovor o Bregzitu može postići pre 31. oktobra, što je rok za izlazak Britanije iz EU, ali je ocenio da su šanse za to 50:50.

-Bolje je i za Britaniju i za EU da imaju organizovani dogovor – istakao je Junker, upozoravajući na “katastrofalne posledice” ako Britanci izađu iz bloka bez sporazuma.

Da li će Britanija uspeti da izađe iz EU do 31. oktobra?
Foto: Andy Rain / EPA;
Da li će Britanija uspeti da izađe iz EU do 31. oktobra?

On je potvrdio da je u sredu uveče primio neke Džonsonove sveže predloge. Povodom odredbe o irskom bekstopu – čija je namera da spreči postavljanje fizičke granice – Junker je rekao da bi bio srećan ako bi Severna Irska pratila EU pravila o hrani i poljoprivredi, a da se druge provere obavljaju dalje od granice. Džonson je rekao da je došlo do napretka u postizanju sporazuma, ali da ne treba preuveličavati stvari.

Žan Klod Junker (L) i Varadkar (2D) u Briselu)
Foto: Olivier Hoslet / EPA;
Žan Klod Junker (L) i Varadkar (2D) u Briselu)

- Junker je juče rekao da nije emotivno vezan za bekstop. To je napredak, nisu to govorili pre mesec dana – rekao je on.

Portparol britanske vlade je rekao da su u toku detaljni pregovori i da su sa telom Evropskom komisije Taskfors 50 podelili tehničke predloge u pismenoj formi.

-Stavićemo pisana rešenja za sto kad budemo spremni, ne prema veštačkom roku i kad EU bude jasno da će to biti konstruktivna zamena za bekstop – istakao je on.

Pročitajte još

EU želi sporazum kojim će osigurati nesmetanu trgovinu na irskom ostrvu kako bi održala status kvo, dok Britanija iznosi plan prema kojem će neke provere robe biti neophodne. Britanija predlaže da Severna Irska ostane u evropskim pravilima za hranu i poljoprivredne proizvode, a da bi u suprotnom postojale dve regulatorne zone na irskom ostrvu.

Ministar za Bregzit Stiven Barkli rekao je da će EU morati da rizikuje sa irskom granicom kako bi došlo do sporazuma. On je rekao da Unija mora prepoznati političku stvarnost u Britaniji i ukazao da alternativa za bekstop nije potrebna do kraja implementacionog perioda u decembru 2020. Irski bekstop, prema evropskom predlogu, sačuvao bi jedinstveno tržište za Severnu Irsku a Britaniju u zajedničkoj carinskoj teritoriji dok se ne ispregovara budući trgovinski sporazum kojim bi se izbegla potreba za fizičkom granicom.

- EU rizikuje insistranjem na ispitu koji Britanija ne može da isprati a koji je britanski parlament triput odbio – istakao je Barkli.