POBEDA ZA OČUVANJE PRIRODE: Lokacije za MHE se brišu iz prostornog plana za Staru planinu (FOTO/VIDEO)

V. Ćirić

20. 09. 2019. u 11:45

Odbornici Gradske skupštine u Pirotu jednoglasno prihvatili zahtev da se iz prostornog plana parka prirode "Stara planina" uklone lokacije za mini hidrocentrale

ПОБЕДА ЗА ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ: Локације за МХЕ се бришу из просторног плана за Стару планину (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Ćirić

ODBORNICI gradske skupštine u Pirotu, jednoglasno su prihvatili predlog direktora JP za izgradnju grada Slaviše Svilarova, koji je juče najavio da će se iz prostornog plana parka prirode "Stara planina" izbrisati sve lokacije predviđene za izgradnju mini hidrocentrala. Istini za volju, ovo je višegodišnji zahtev mnogih ekoloških organizacija, udruženja građana i svih koji žele dobro Staroj planini, a pre svega gorštacima na staroj srpskoj lepotici.



Odluka je doneta u trenucima dok se ispred zgrade GU dešavao unapred najavljeni protest, na kome su se pojavili predstavnici dvadesetak staroplaninskih sela, ekolozi, planinari, lovci, ribolovci, sportisti, obični građani, koji su skandirali: "Hoću reke neće cevovod!".

Komentarišući stavljanje ovog predloga na dnevni red i jednodušno prihvatanje odbornika da se izgradnji MHE stane na put u ovom delu Srbije, zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović, rekao je da je on i partija kojoj pripada (SPS), kao i ministar ekologije Goran Trivan protiv izgradnje derivacionih MHE u zaštićenim područjima Srbije i da je to i juče ponovio ministar Trivan.


Među aktivistima "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP), bili su Aleksandar Panić, Dušan Mitić, Nensila Radojković, Zoran Stojanović i mnogi drugi. Uz konstataciju da je lokalna vlast na ovaj način uslišila zahtev meštana staroplaninskih sela i ORSP, Nensila Radojković kaže da će se borba nastaviti i da se iz planskih dokumenata izbace sve MHE, odnosno i one koje nisu u zaštićenim područjima. Tražiće se da se raskinu svi ugovori sa investitorima, povuku sve lokacijske dozvole i slično i nikome se neće dozvoliti da do usvajanja novog prostornog plana u kome neće biti ovi štetni objekti, otpočne bilo kakve radove na pakovanju reka u cevi.

Identičan je i stav Minje Nikolić iz Temske, koja je na protest dovela i svoje unuke. Ona kaže da je obaveza ovbih generacija da potpomskrtvu ostave planinu kakvu su nalsedili predaka, a ne da je unište, radi interesa retkih poj3edinaca. Aktivisti ORSP, najavili su protest za sutra 21, septembra ispred Predsedništva u Beogradu, a najviše će insistirati da se jednom zauvek obustave radovi u koritu Rakitske reke, gde su bespravno već položene cevi. Osim što privatni investitori uništavaju prirodu, jedinu korist od objekata kao što su derivacione MHE imaju samo oni i niko više pa ni država. Preko računa za struju, izgradnju MHE finansiraju građani, a korist imaju samo takozvani invesitori-poručuju iz ORSP u Pirotu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Бане дипл.маш.инж.

20.09.2019. 12:43

Треба стати на крај свим злочинцима. Уништавају нам земљу и државу. Пуна подршка за све мештане и свака им част.

tiha voda breg roni

20.09.2019. 13:43

za sada su građani mirni ali sve je to u korist duda varalica za njih pred izbore jede se paprika u kalni obilazi se porodica ubijene na naplatnoj rampi a kada prođu izbori onda nastavlja se gradnja živi bili pa videli sem ako građani na izborima se ne oslobode ove štetocinske vlasti

Baki

21.09.2019. 15:44

@tiha voda breg roni - Dozvole za izgradnju MHE izdate još 2008. godine! Izdali ih ŽUTI.