Norvežani i Britanci grade najveći vetropark na moru

Norveška kompanija "Ekvinor" i britanska SSE "Rinjuvabls" zajedno će izgraditi i eksploatisati najveći vetropark u moru kod obale Velike Britanije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.09.2019.

12:06

Norvežani i Britanci grade najveći vetropark na moru
Foto: Epa/JENS KOEHLER

Ta investicija vredna je devet milijardi funti (10,2 milijardi evra), saopštila je danas norveška kompanija.

Te dve grupe pobedile su na tenderu za izgradnju vetroparka Doger bank u Severnom moru, ukupnog kapaciteta od 3,6 gigavata, što odgovara potrošnji 4,5 miliona domaćinstava, a predstavlja oko pet odsto ukupne britanske proizvodnje struje, navela je norveška kompanija.

Projekat koji obuhvata tri lokacije Krejki Bek A, Krejki Bek B, Tisajd A, od po 1,2 gigavata, predstavlja ukupnu investiciju od oko devet milijardi funti u periodu od 2020. do 2026. godine.

Konačna odluka o investiciji za prvu od tri lokacije se očekuje 2020. a početak proizvodnje planiran je za 2023. godinu.

Očekivana cena će biti 40 funti po megavat satu.

"Ono što se sada vidi je da što više gradimo vetroparkove u moru to se smanjuju naši računi", rekao je Džon Soven, direktor Grinpisa za Veliku Britaniju, i pozvao britansku vladu da se više angažuje u izgradnji takvih objekata da bi se suočila sa hitnom situacijom oko klime.

Dve kompanije su formirale zajedničku firmu, SSE, škotska grupa koja je kotirana na londonskoj berzi biće zadužena za fazu izgradnje, a Ekvinor će biti zadužena za eksploataciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: