Mali: Privredni rast u julu 4,4 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4, 4 odsto i izrazio očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto.

Siniša Mali je rekao da je stopa rasta prošle godine bila 4,3 odsto BDP. "Projektovali smo da stopa rasta ove godine bude 3,5 odsto, a posle prvog i drugog kvartala bilo je reči o tome da ekonomija usporava", rekao je Mali.

To je bilo moguće kaže Mali, imajući u vidu krizu u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama koje su naši ekonomski partneri.

"Ali, za vašu informaciju, u julu je stopa rasta iznosila oko 4,4 odsto. Ako tako nastavimo, u avgustu i septembru, mi ćemo imati najmanje 3,5 odsto stope rasta u ovoj godini", kaže Mali. 

On je, obraćajući se privrednicima iz Slovenije, na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, naveo da se zahvaljujući investicionom programu od 12 milijardi evra, koji je najavljen u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze.

"Ako svoj BDP koncipiramo na rastu lične potrošnje i investicijama i ako učinimo zemlju atraktivnijom u smislu smanjenja opterećenja privrednika, izvoz će da raste i eto nama rasta od pet, šest odsto, što nam je cilj", rekao je ministar.

Mali se na radnom sastanku, kojem je prisustvovala predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Šišakov i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc, osvrnuo i na ekonomsku i političku saradnju sa Slovenijom, koja je po njegovoj oceni nikad bolja.

"Investicije rastu iz godine u godinu. Sa milijardu i 100 miliona evra, Slovenija je među deset najvećih investitora u Srbiji, a oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u zemlji.To su važne cifre koje pokazuju stepen naše ekonomske saradnje, a ja sam uveren da ti rezultati mogu da budu još bolji", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, po prvi put u prošloj godini zabeležen je suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Slovenijom, što njega kao ministra finansija veoma raduje.

On je istakao da je dobro što odnos sa Slovenijom nije jednostran, jer sada imamo i investicije iz Srbije u Sloveniju u IT, prerađivačkoj industriji, a kao jedan od uspešnih primera naveo ulaganje "Nektara" u "Fruktal".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво