Ekonomija

0

Mali: Privredni rast u julu 4,4 odsto

Autor: MIM

Izvor: Beta

Mali: Privredni rast u julu 4,4 odsto

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

 

"Naša stopa rasta prošle godine bila je 4,3 odsto. Projektovali smo da stopa rasta ove godine bude 3,5 odsto, a posle prvog i drugog kvartala bilo je reči o tome da ekonomija usporava. To je bilo moguće, imajući u vidu krizu u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama koje su naši ekonomski partneri. Ali, u julu je stopa rasta iznosila oko 4,4 odsto. Ako tako nastavimo, u avgustu i septembru, mi ćemo imati najmanje 3,5 odsto stopu rasta u ovoj godini", rekao je Mali. 

On je, obraćajući se privrednicima iz Slovenije, na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, naveo da se zahvaljujući investicionom programu od 12 milijardi evra, koji je najavljen u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze. 

"Ako svoj BDP koncipiramo na rastu lične potrošnje i investicijama i ako učinimo zemlju atraktivnijom u smislu smanjenja opterećenja privrednika, izvoz će da raste i eto nama rasta od pet, šest odsto, što nam je cilj", rekao je ministar. 

Naveo je da je Slovenija sa milijardu i 100 miliona evra investicija među deset najvećih investitora u Srbiji, a oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u Srbiji. U prošloj godini je, po prvi put, kako je dodao, zabeležen suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Slovenijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR