Vladin paket za izborne uslove

S. S. R. - S. J. M.

20. 09. 2019. u 09:02

Zabrana političkih aktivnosti u toku radnog vremena. Formiranje tela za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima. Izbor članova REM koji dosad nisu imenovani

Владин пакет за изборне услове

JAVNI resursi ne smeju da se koriste u kampanji, niti za promociju ili napade na rivale u izbornoj trci. Funkcioneri će u borbu za glasove smeti da idu tek posle radnog vremena, a i na tim događajima moraće jasno da predoče da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili države.

Kako "Novosti" saznaju, ovo je samo deo "paketa" mera koji je pripremila radna grupa, na čijem je čelu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a čiji je cilj da se poboljšaju izborni uslovi. Neki od predloga, koji će se posle usaglašavanja sa koalicionim partnerima, naći pred Vladom Srbije su propisani važećim zakonima, ali bi zaključcima trebalo da budu precizirani.

Prema našim saznanjima, postoji mogućnost da se kao deo mera kojima bi se poboljšala politička klima uoči planiranih izbora, predloži i izmena dva ključna zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti. U tim propisima trebalo bi da se pooštre kazne za zloupotrebu funkcije, kao i da se pojača kontrola troškova izborne kampanje.

Pročitajte još - Srbija ide na izbore 22. marta?

U ovom paketu mera, predviđena je i obuka za službenike koji ažuriraju jedinstveni birački spisak. Deo zadataka, prema našim saznanjima, predviđen je i za Republičku izbornu komisiju. Njihova obaveza biće da organizuju obuku članova biračkih odbora i da obezbede uvid u zapisnike.

Što se tiče REM-a, kao institucije na koju je opozicija imala velike zamerke, predlaže se da se prazna mesta u ovoj instituciji što pre popune. A, Narodna skupština bi trebalo da osnuje odbor koji bi pratio rad štampanih i onlajn medija.

Nebojša Stefanović

U međuvremenu, dok se ove teme ne nađu pred Vladom i Skupštinom, u četvrtak je održana šesta runda dijaloga na FPN.

Stefanović je predložio set mera za unapređenje izbornog procesa, a nakon usaglašavanja sa koalicionim partnerima sa konačnim tekstom izaći će u ponedeljak.

- To su predlozi koje smo spremni da implementiramo u kratkom roku i uglavnom preporuke nevladinog sektora. One će suštinski unaprediti način odvijanja izbora i pomoći da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti koje su postojale i 2008. i 2012, jer želimo najčistiji izborni proces.

Naveo je i da taj set mera neće predstavljati samo izmene zakona, već i obuku za njihovo sprovođenje:

- Recimo, svaki građanin će moći da proveri da li je u biračkoj knjizi, u slučaju da nije glasao, ostalo prazno mesto ili je njegov glas zloupotrebljen.

Ove teme verovatno će biti i na "zelenom" stolu dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, koji bi trebalo da se uskoro održi u Skupštini.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da se neće odazvati na poziv predsednice parlamenta na dijalog pod "kapom" EP.

- Svako ko misli da će se opozicija odazvati na poziv Gojkovićeve ozbiljno potcenjuje opoziciju i njenu odlučnost da se za te izborne uslove bori. Izbori pod prisilom nisu izbori.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović istakao je da je "najgora odluka za ovu zemlju bojkot izbora":

- Došli smo na razgovor na FPN iako smo znali kako će se završiti: da SzS neće uopšte da priča sa Vučićem i da neće da čuju nikakve predloge. Žao mi je što sve ostaje u senci neodgovornih političara. Bezobrazluk je što kažu da je za posredovanje stranih predstavnika kasno. Izbori 2020. su ludnica, a trenutno stanje na političkoj sceni "tuc... u mozak".

Inače, na sastanku na FPN nije bilo predstavnika SzS ni DSS.

ROKOVI OD 30 I 60 DANA

DIREKTOR Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da su dobili dokument SNS i SPS sa predloženim izmenama zakona i obavezama koje Vlada preuzima kako bi se poboljšali izborni uslovi:

- Data su dva roka, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori da su ozbiljno ovo shvatili. Taj dokument će biti dostavljen svima, bez obzira na to da li su učestvovali na okruglim stolovima ili su se u međuvremenu isključili.

PREDLOG PRAVILA I AKTIVNOSTI

* Funkcioneri bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena

* Oštrija kontrola trošenja novca za promociju stranaka

* Izbor članova REM koji dosad nisu imenovani

* Formiranje tela za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima

* Obuka službenika koji rade na Jedinstvenom biračkom spisku

* Obuka članova biračkih odbora

REAKCIJE

ALEKSANDRA JERKOV, DS: PONUDA EP SE NE ODBIJA

ZA poslanicu DS Aleksandru Jerkov, uključivanje EP je odlična vest za građane i nešto što nijedan ozbiljan i odgovoran politički akter ne sme unapred da odbaci:

- To je ujedno i ispunjenje zahteva opozicionih poslanika koji su prilikom svakog susreta govorili da na izborima u trenutnim uslovima teško da opozicija može da učestvuje. Odgovorni ljudi koji žele da se dođe do slobodnih i fer izbora i da doprinesu rešavanju problema, a ne njegovom produbljavanju, takvu ponudu ne smeju da odbiju i u tom dijalogu treba da učestvuju.

ŽARKO OBRADOVIĆ, SPS: PREDLOZI ZA UREĐEN PROCES

FUNKCIONER SPS Žarko Obradović izjavio je kako je na sastanku na FPN bilo mnogo dobrih predloga:

- Mislim na dopunu izbora članova REM-a, zabranu funkcionerske kampanje, da članovi izbornih odbora moraju da se edukuju. Vladajuća koalicija će se truditi da izborni proces bude u potpunosti uređen.

PETAR MILETIĆ, PSG: NEKI SU RANO "PRESEKLI"

PETAR Miletić, iz Pokreta slobodnih građana, najavio je da će PSG proglasiti bojkot ukoliko se nešto ne promeni i da će odluku doneti nakon posredovanja evropskih institucija, a da su neke partije prerano "presekle":

- PSG je imao dva zahteva - uključivanje EP i da vlast dođe sa dokumentom o tome kako bi rešila probleme izbornih uslova i oba su, za sada, ispunjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

logika

20.09.2019. 10:12

Gluposti. Naprotiv, sve javne resurse treba dostaviti svim partijama na raspolaganje, pod istim uslovima korišćenja.Stranke koje imaju svoje predstavnike u vlasti obavezno da svako korišćenje javnih resursa plaćaju.Novoformiranim strankama jedino omogućiti korištenje javnih resursa besplatno.

Драган Р

20.09.2019. 11:00

О каквом Владином пакету за изборне услове говорите кад ево јутрос Александар Вучић у својству председника и у радно време, на телевизији са националном фрекфенцијом (Пинк) одради још једну, ко зна коју по реду рекламну капању и пре него што су избори расписани и лепо испљува опозицију? Да се разумемо, не пада ми на памет да подржавам ову и овакву опозицију, али су дефинитивно у праву по питању изборних услова.

drugosmrdijansko лудило мозга

20.09.2019. 11:14

Цео црикус води једна у низу евроталибанских НВО звана " Fondacije za otvoreno društvo...",а све се води иза добро закључаних и затворених врата.Права слика и прилика "слободе, транспарентности, демоНкратије..." којих су пуна уста, свих ових вазалских актера "политичке" сцене окупиране Србије....