Koaliciona neizvesnost i politička zbrka u Izraelu

Skoro konačni rezultati parlamentarnih izbora u Izraelu koje je rano jutros objavila CIK pokazali su da je došlo do političkog zastoja.

Izvor: B92

Petak, 20.09.2019.

10:13

Koaliciona neizvesnost i politička zbrka u Izraelu
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Ni jedna od dve vodeće stranke nije u stanju da obrazuje vladajuću koaliciju.

Savez partija centra bivšeg načelnika Generalštaba Benija Ganca zadržao je vođstvo od dva poslanička mesta (ukupno 33) nad konzervativnim Likudom premijera Benjamina Netanjahua, preneli su izraelski mediji.

Komisija je rekla da je prebrojano 99,8 posto glasova, a da je preostalo da se prebroje glasovi onih koji glasali na 14 biračkih mesta gde su zabeležene neregularne aktivnosti na dan izbora, a koje se još uvek istražuju.

Izraelci su glasali na preko 2.000 biračkih mesta.

Na trećem mestu po snazi u izraelskom parlamentu, Knesetu, je prema raspoloživim rezultatima savez partija u kojima Arapi čine većinu članova, Zajednička lista, sa 13 poslanika, a slede partija ultraortodoksnih sefardskih Jevreja sa devet i takođe verska Ujedinjen Tora judaizam sa osam poslanika.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana ima isto osam poslaničkih mandata, a desničarski savez Jamina jednog manje, dok levičarski Laburisti-Gešer i Demokratska unija imaju šest i odnosno pet poslanika.

Blok levog centra, uključujući Zajedničku listu sa članovima izraelskim Arapima koji nikada nisu bili u Vladi Izraela, je povećao snagu na 57 poslaničkih mesta,a desničarski ima dva poslanika manje.

Zvaničnici upozoravaju se rezultati još mogu izmeniti.

Ni jedan od njih nema većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu da obrazuje koaliciju.

Zbog toga je Liberman, kao što je to bio slučaj i posle izbora u aprilu, ključni faktor za obrazovanje koalicije.

Netnjnahu koji se bori za političko preživljvanje je u četvrtak apelovao na rivala Ganca da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, jer desničarska, kako je rekao, nažalost nije moguća.

Ganc je izjavio da vladu jedinstva on namerava da predvodi.

Predsednik Ruven Rivlin će u nedelju početi konsultacije sa partijama koje su ušle u parlament da odredi mandatara za sastav vlade.

Izraelski mediji u petak navode da se ne zna koga će Liberman podržati mada se u četvrtak spekulisalo da će se on izjasniti za Ganca.

Zajednička lista takođe navodno nije odlučila da li da podrži Ganca ili da se uzdrži od preporučivanja kandidata za premijera.

Rezultati najnovjih izbora u svakom slučaju pokazuju da se nastavlja neizvesnost nastala posle prethodnih izbora 9. aprila.

Posle tih prvih izbora ove godine Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju jer je Liberman odbio da uđe u nju zbog spora oko regrutacije ultraortodoksnih mladića.

Potom je parlament raspušten i raspisani su novi izbori, a nije data šansa drugom kandidatu da pokuša da obrazuje koaliciju.

Sada se čini da vlada nacionalnog jedinstva sa dve glavne stranke najizvesniji izlaz iz ćorskoka.

Gancov savez međutim insistira da Netanjahu, kojem preti optužnica za korupciju nakon saslušanja u oktobru, mora da se povuče sa mesta lidera Likuda da bi takva vlada bila obrazovana.

Izlaznost glasača na izbore u utorak iznosila je 69,4 odsto, nešto više nego u aprilu kada je je bila 68,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: