Od Vučića (ne) zavisi da li će se igrati 1Foto: STARSPORT

Meč šesnaestine finala Kupa Srbije FK Trepča – Crvena zvezda još uvek nema ni termin u kome će se igrati, a već je dostigao političku tačku usijanja s koje se neće lako vratiti u normalu.

Fudbalski savez Kosova saopštio je da će učiniti sve što može da spreči odigravanje te utakmice, te da je od UEFA i FIFA zatražio zabranu meča, a da je tamošnja policija obaveštena o najavi dolaska navijača Zvezde.

FK Trepča je inače klub iz Kosovske Mitrovice koji svoje utakmice trenutno igra u Zvečanu, a takmiči se u Srpskoj ligi Zapad, na šta je takođe ranije FS Kosova ulagao prigovor evropskoj i svetskoj „kući“ fudbala.

– Ne znam zašto se fudbal koristi za podizanje tenzija. Srbija je članica FIFA i UEFA, organizacija koje su priznale FS Kosova. Jasno je da po Statutu tih organizacija na teritoriji jednog fudbalskog saveza ne može igrati ekipa sa teritorije drugog fudbalskog saveza. Nemamo nikakav problem sa Trepčom kao klubom već sa time što ilegalno igraju u takmičenju Fudbalskog saveza Srbije – priča za Danas generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Salihu.

On napominje da se odluka o igranju utakmice Trepča – Zvezda neće doneti ni u Prištini, ni u Kosovskoj Mitrovici, ni u Zvečanu.

– Mislim da i vi u Beogradu vrlo dobro znate da igranje tog meča ne zavisi od FSS već od nekog drugog, od Aleksandra Vučića. Nemoguće je da Vučić ne zna šta bi moglo da proiziđe iz ove utakmice ako FSS bude insistirao da se igra. Mislim da on to vrlo dobro zna, a samo je pitanje na koji će se potez odlučiti. Mi se svi poznajemo međusobno i imam dobre odnose sa ljudima iz FSS još iz vremena Tomislava Karadžića, pa mi i oni sami kažu da mnoge njihove odluke zavise od politike i Vučića – dodaje Salihu.

Generalni sekretar FS Kosova ističe i da bi bezbednost bila ozbiljno ugrožena ukoliko bi se odigrao meč između crveno-belih i Trepče.

– Navijači Zvezde nisu najmiliji ni u Srbiji, a ne samo na Kosovu. Najava njihovog masovnog dolaska samo stvara dodatne tenzije i ide na štetu čak i srpske zajednice na Kosovu. Nema sumnje da je najava igranja tog meča politička provokacija koja ima za cilj raspirivanje sukoba umesto smirivanja strasti i zbog toga mi je iskreno žao. Naša reakcija na ovaj meč je logična i očekivana i verujem da bi isto s punim pravom uradio i FSS kada bi FS Kosova imao neki svoj klub na teritoriji Srbije koji odbija da igra njihovo takmičenje – zaključuje Salihu.

Iz FK Trepča su naglasili da za sada u cilju smirivanja tenzija neće davati nikakve zvanične izjave, ali da veruju da neće doći do toga da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučuje o tome da li će igrati protiv Zvezde. U klubu su prema nezvaničnim saznanjima rešili da se „pritaje do izbora na Kosovu“ koji su zakazani za 6. oktobar, zbog čega smatraju da je „dobro što se meč neće igrati već 25. septembra usled obaveza Zvezde u Superligi“. Uprava Trepče je prema takođe nezvaničnim saznanjima već započela pregovore o promeni domaćinstva jer bi takozvana najbezbolnija varijanta za sve bila da se utakmica odigra u Beogradu umesto u Zvečanu.

Srbija se obavezala da neće ometati Kosovo

Generalni sekretar FS Kosova Erol Salihu ističe da Srbija po njegovom mišljenju nema opravdan razlog za podizanje tenzija na Kosovu insistiranjem na igranju meča Trepča – Zvezda.

– Srbija se obavezala da neće ometati Kosovo na prijemu u međunarodne institucije. Upravo zato su FIFA i UEFA priznale Kosovo. Žao mi je što se sport redovno koristi za političke razmirice umesto da zbližava ljude. Mi smo otvoreni za saradnju sa FSS po svim pitanjima – tvrdi Salihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari