AKTUELNO

Japanska centralna banka odlučila je danas da zadrži nepromenjenu monetarnu politiku, uprkos narastajućim znacima poremećaja na globalnoj sceni koji su naveli američke Federalne rezerve (FED) da smanje svoju referentnu kamatnu stopu.

Usporavanje na međunarodnim tržištima se negativno odrazilo na japanski izvoz, industrijsku proizvodnju i poslovno raspoloženje, navodi se u saopštenju Centralne banke Japana.

Kinesko-američki tarifni rat umanjio je japanski izvoz, ali iz centralne banke poručuju da visok korporativni profiti pružaju podršku poslovnim investicijama.

Iz centralne banke poručuju i da se povećavaju "negativni rizici u prekomorskim ekonomijama", zbog čega će banka pomno pratiti situaciju kako bi videla da li splašnjava zamajac koji doprinosi ostvarivanju veće inflacije.

Ključna kamatna stopa Banke Japana je godinama na nivou od minus 0,1 odsto, a istovremeno se realizuje veliki otkup aktiva u nastojanju da se "ubrizga" dodatni novac u ekonomiju. Do sada, međutim, to nije pomoglo da se ostvari ciljana inflacija od 2,0 odsto, koja je, prema tvrdnjama banke, potrebna kako bi se održao privredni rast.

Američki FED je sinoć smanjio svoju ključnu kamatnu stopu na kratkoročne pozajmice - koja utiče na mnoge potrošačke i korporativne kredite - za četvrtinu procentnog poena, na raspon od 1,75 odsto do 2,0 odsto.

Predsednik FED-a DŽerom Pauel je poručio da je rast američke privrede deluje postojano, ali da je, ako ekonomija oslabi, moguće još jedno smanjenje kamate.

#Ekonomija

#Japan

'