MALI, ALI UBITAČAN: Rusija uskoro uvodi raketne brodove koje radari teško otkrivaju, a evo zašto su opasni! (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

MALI, ALI UBITAČAN: Rusija uskoro uvodi raketne brodove koje radari teško otkrivaju, a evo zašto su opasni! (VIDEO)

Planeta -

Ruska mornarica će do kraja ove godine uvesti u naoružanje mali raketni brod „Smerč“ koji predstavlja duboko modernizovanu klasu brodova 1234 „Ovod“.

Ovaj brod će karakterisati izuzetno mala radarska uočljivost, snažno raketno naoružanje i velika pokretljivost. Ovo će modernizovanom „Ovodu“ omogućiti da sa velikih daljina izvede razorne napade po daleko većim brodovima kao što su neprijateljske krstarice pa i nosači aviona

Kako prenosi internet portal Armeiski standart, u zalivu Petra Velikog je u toku finalna etapa testiranja malog raketnog broda „Smerč“. Radi se o modernizovanom brodu klase 1234 „Ovod“. Pretpostavka je da će „Smerč“ već krajem ove godine ući u naoružanje Tihookeanske flote (TOF). Na ovaj način će se ovaj neverovatni brod, po drugi put naći u sastavu pomorskih snaga.

U prvi mah ova klasa ratnih plovila je od strane komande RM SSSR zamišljena kao raketni čamac. Ruski konstruktori su dobili ambiciozan zadatak da na palubu plovila deplasmana svega 500 tona, integrišu šest protivbrodskih raketa „Malahit“, brodski PVO sistem „Osa-M“, radarsku stanicu „Titanit“, kao i snažan gasoturbinski motor.

Pošto se ispostavilo da je nadogradnja čitavog seta ove opreme na palubu broda nemoguć zadatak ruski konstruktori su morali da povećaju njegovu zapreminu, i to za 170 tona. Međutim, na ovaj način se ovo plovilo više nije moglo klasifikovati kao mali raketni čamac, nego kao mali raketni brod (rus MRK). „Ovod“ je ničim izazvan postao rodonačelnik nove podklase u klasifikaciji ratnih brodova sovjetske ratne mornarice. Što se tiče NATO oni su u svojim dokumentima novu klasu sovjetskih brodova označavali kao korvetu- prenosi internet portal RG.

Vojni eksperti smatraju da u periodu Hladnog rata „Ovod“ nije imao konkurenciju u novoj podklasi brodova koji se nazivaju malim raketnim čamcima. Njegova vatrena moć je bila isuviše velika da bi mogao da ima protivnika ravnog sebi.

Kvalitet njegovog naoružanja je bilo na takvom nivou da su brodovi ove klase bili izuzetno opasni i protiv plovila daleko većeg deplasmana kao što si razarači, krstarice, pa čak i nosači aviona. On je veoma efikasno mogao da dejstvuje u sklopu taktičke udarne grupe brodova, ali i kao „usamljeni vuk“.

Međutim ovu klasu brodova nije bilo uputno slati u misije na otvorenim morima, jer su bili dosta nestabilni prilikom olujnog vetra i stvaranja visokih talasa. Ovo je moglo da dovede do nepremostivih problema, čije su posledice izbacivanje iz borbenog stroja (nemogućnost vatrenog dejstva).

Nego šta to možemo da očekujemo od modernizovanog „Ovoda“?

Na prvom mestu, modernizovana klasa će se karakterisati novim udarnim naoružanjem. Umesto zastarelih raketa „Malahit“ na palubi broda će biti integrisane nove dozvučne protivbrodske rakete H-35U „Uran“. Ovo će za 100% povećati efektivni domet raketa sa ovih brodova, koji će sada iznositi 300km.Raketa H-35U „Uran“ je opremljena novim tipom samonavođene bojeve glave, koja je veoma otporna na elektronsko ometanje. Ove rakete imaju sposobnost da pored površinskih ciljeva na vodi, gađaju i zemaljske ciljeve neprijatelja.

Drugo, brod će imati daleko veći kapacitet kada je u pitanju ukupan broj ubojnih sredstava, koje će moći da ponese sa sobom. Umesto šest raketa „Malahit“, u arsenalu modernizovanog broda će da bude njih 16. Ovo znači da će modernizovani „Ovod“ imati sličan vatreni potencijal kao korveta klase 20380.

Treće, savremena sredstva upravljanja vatrom će obezbediti da se daleko efikasnije izvodi proces gađanja.

Četvrto, modernizovani „Ovodi“ će dobiti snažnije ali i ekonomičnije motore, što će pozitivno uticati na njegove ukupne plovne karakteristike.

Peto, na male raketne brodove teoretski mogu da budu integrisane i izuzetno

opasne supersonične rakete tipa „Oniks“, koji su pre svega namenjene za borbu protiv pojedinačnih i grupnih pomorskih ciljeva neprijatelja, koji su ešelonski zaštićeni snažnim protivraketnim i protivelektronskim sistemima (čitaj udarne pomorske grupe koje predvode nosači aviona na atomski pogon)

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track