Najnovije vesti
Vesti Politika
EU POSREDUJE U DIJALOGU O IZBORIMA Mekalisterov predlog prihvatili i vlast i opozicija PRVI SASTANAK U OKTOBRU

EU POSREDUJE U DIJALOGU O IZBORIMA Mekalisterov predlog prihvatili i vlast i opozicija PRVI SASTANAK U OKTOBRU

Predsednica Skupštine Maja Gojković prihvatila je posredovanje EP u dijalogu o izbornim uslovima. Prvi sastanak bi trebalo da se održi 9. ili 10. oktobra, a na poziv će se odazvati većina opozicionih stranaka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Maja Gojkovic i Dejvid Mekalister Foto: Rade Prelić / Tanjug
Maja Gojkovic i Dejvid Mekalister

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poručio je pre dva dana da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković. Gojkovićeva je juče odgovorila da je angažman EP dobrodošao u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture dijaloga, i odmah izašla sa konkretnim predlogom.

U prvoj fazi tema međustranačkog dijaloga biće izborni uslovi, mediji i birački spisak, a prvi predloženi datum za sastanak je 9. ili 10. oktobar, kaže predsednica Skupštine
Foto: Milorad Milanković / RAS Srbija
U prvoj fazi tema međustranačkog dijaloga biće izborni uslovi, mediji i birački spisak, a prvi predloženi datum za sastanak je 9. ili 10. oktobar, kaže predsednica Skupštine

- Dijalog stranaka opozicije i vlasti bi se odvijao u nekoliko faza. Na razgovore će biti pozvane parlamentarne stranke i njihovi lideri i, eventualno, eksperti. U prvoj fazi tema međustranačkog dijaloga biće izborni uslovi, mediji i birački spisak, a prvi predloženi datumi za sastanak su 9. i 10. oktobar. Želja je da se dijalog vrati u Skupštinu, gde mu je i mesto - rekla je Gojkovićeva, i dodala da ona neće predstavljati SNS, već će biti moderator.

A šta kažu opozicione stranke? Hoće li ih odluka o bojkotu izbora i Skupštine sprečiti da učestvuju? Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže za "Blic" da ima smisla učestvovati u razgovorima kojima posreduje EU, ali i napominje da učestvovanje u dijalogu ne zaustavlja niti odlaže kampanju za bojkot.

- Te ponude ne bi bilo da nije bilo protesta i donetih odluka o bojkotu. Paralelno sa kampanjom bojkota kao sredstvom pritiska ima smisla učestvovati na pregovorima uz posredovanje EU. Ako se postigne sveobuhvatni sporazum o poštenim i slobodnim izborima i rok od devet meseci za njegovo sprovođenje počne od tada da se računa, uz instrumente i mehanizme koji bi to garantovali i nadgledali - onda bi kampanja bojkota postigla svoj cilj - kaže Lutovac.

Naše učešće u bilo kakvim budućim dijalozima će zavisiti od formata u okviru kog se razgovara, tema razgovora, ciljeva, kaže Obradović
Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
Naše učešće u bilo kakvim budućim dijalozima će zavisiti od formata u okviru kog se razgovara, tema razgovora, ciljeva, kaže Obradović

Lider Dveri Boško Obradović pristaje na dijalog, uz određene uslove.

- Sada je već kasno za pregovore o izborima na proleće, pa je zato potrebno prvo pomeriti termin izbora za jesen iduće godine i napraviti sporazum o slobodnim i poštenim izborima, koji bi važio šest do 12 meseci pre izbora, uz prelaznu, tehničku vladu kao garanciju primene Sporazuma. Ako predstavnici EP dolaze s tom idejom, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori i Makedoniji - to je prava stvar. Bez obzira ima li ili nema posrednika u razgovorima između vlasti i opozicije - ovo su naši uslovi i bez ispunjenja ovih zahteva mi ne odstupamo od bojkota izbora - kaže Obradović, i dodaje:

- Smatram da je dijalog u svakom društvu jako bitan i poznato je da smo u toku protesta pozivali da se kroz dijalog dođe do normalizacije stanja u Srbiji. Međutim, poučeni iskustvom s okruglih stolova na FPN-u ne možemo unapred da odgovaramo na ova pitanja. Naše učešće u bilo kakvim budućim dijalozima će zavisiti od formata u okviru kog se razgovara, tema razgovora, ciljeva i od odgovora na pitanje da li taj dijalog vodi do nekakvog obavezujućeg sporazuma ili ne.

Pročitajte još

Ovim povodom se oglasio i Savez za Srbiju.

- Predstavnicima EP smo više puta jasno rekli da od ispunjenja preporuka stručnog tima "1 od 5 miliona" nećemo odustati. Na to smo se obavezali Sporazumom sa narodom. Posledica neprihvatanja tih zahteva je odluka o bojkotu. Inicijativa gospodina Mekalistera za posredovanje je dobrodošla, ali zakasnela za izbore koji se najavljuju za mart. Posredovanje u dijalogu može imati za cilj samo postizanje sporazuma o poštenim i slobodnim izborima, mehanizmima sprovođenja i roku od devet meseci za njihovo održavanje. Posredovanje u dijalogu ne odlaže kampanju za bojkot, niti menja odluku o neučestvovanju na lažnim izborima - saopštio je SzS.

PSG: Očekujemo da svi učesnici budu odgovorni

Foto: Filip Krainčanin / Tanjug

Pokret slobodnih građana, čiji je lider Sergej Trifunović, pozdravio je juče spremnost EP da posreduje, i istakao da očekuje odgovoran pristup svih političkih činilaca ako do tih pregovora dođe.

Pročitajte još

- Smatramo da je EU pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru. PSG ostaje dosledan u borbi za fer i demokratske izbore i poštovanju Sporazuma s narodom, i poziva sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog i da se zajedničkim snagama izbore za pravo građana da slobodno i bez straha biraju svoje predstavnike - rekli su oni.