Književnost

U Kotor Varošu izložba starih časopisa i novina

U Kotor Varošu izložba starih časopisa i novina
Foto: N.N. | U Kotor Varošu izložba starih časopisa i novina

​KOTOR VAROŠ - Izložba starih časopisa i novina iz Zavičajne zbirke otvorena je danas u kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci, povodom obilježavanja Dana biblioteke.

U izložbenom prostoru ove biblioteke posjetioci mogu da u naredne dvije sedmice pogledaju časopise koji su sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka izlazili na području kotorvaroške opštine.

Direktor Narodne biblioteke Bojana Vasić istakla je da u Zavičajnoj zbrci imaju 45 serijskih publikacija, odnosno novina i časopisa.

Prema njenim riječima, najstariji časopis - "Zora", izdat je sedamdesetih godina prošlog vijeka, a izdvojila je još i list "Staze", čiji je izdavač bio tadašnji Srednjoškolski centar "Veselin Masleša", zatim "Informator" i "Glasnikkotorvaroškog kraja".

"Pažnju posjetilaca privukla su i izdanja `Glas mladih` i `Planina`, a sačuvani su i primjerci novina iz odbrambeno-otadžbinskog rata - `Vlašićki vidici` i `Vrbanjski tokovi`", navela je Vasićeva.

Vasićeva je naglasila da je osnovni cilj izložbe staviti akcenat na Zavičajnu zbirku, koja, ako je bogata, predstavlja osnovu za očuvanje tradicije i kulturne baštine jednog zavičaja.

"Želimo podsjetiti izdavače da su prema Zakonu o bibliotečko-informacionoj djelatnosti dužni da narodnoj biblioteci na svom području dostave po jedan obavezan primjerak štampane ili na drugi način izdate publikacije", istakla je Vasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije