Kvalifikacije za Olimpijske igre: Srbija u prvom šeširu, Hrvatska i Slovenija u trećem, Kanada potencijalna mina

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.09.19. | 16:51

Sada kada znamo sve reprezentacije koje će se boriti, a najavljeno je i da će sledeća promena rankinga biti tek u februaru, možemo da znamo i kako će izgledati sastav šešira za žreb za kvalifikacije za plasman u Tokio

FIBA je danas objavila spisak reprezentacija koje će igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. Njih je 24, a samo će četiri u Tokio. Te reprezentacije su: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, SRBIJA, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venecuela.

S obzirom da je posle Svetskog prvenstva ažurirana i rang-lista Fibe, te da znamo kako su ove 24 ekipe rangirane na zvaničnoj listi, kao i da će naredna promena liste biti u februaru posle odigravanja kvalifikacionih mečeva za kontinentalna takmičenja, (a i da je pre Rija 2016. žreb bio u januaru), možemo da pretpostavimo da već sada znamo šešire za kvalifikacije za OI.

Izabrane vesti

Domaćinstva su 2016. godine određena 19. januara, a 26. januara je bio žreb. Ako uzmemo da će tako biti slično i ovoga puta, dolazimo do zaključka da već sada znamo kako će šeširi izgledati.

Pre toga jako je bitno da vidimo ko će biti domaćin četiri kvalifikaciona turnira. Srbija će biti kandidat, kao i Grčka, Litvanija... Kada se odrede domaćini, sledi žreb za sastav kvalifikacionih grupa.

Kvalifikacioni turniri će biti odigrani od 23. do 28. juna 2020. godine. Do sada sedam reprezentacija ima kartu za Japan, a osmi je domaćin. Pored Japana, za OI vizu imaju Argentina, Australija, Španija, Francuska, Iran, Japan, Nigerija i Sjedinjene Američke Države.

Evo kako bi trebalo da izgledaju šeširi kvalifikacija:

PRVI ŠEŠIR: SRBIJA, Grčka, Litvanija, Rusija;
DRUGI ŠEŠIR: Češka, Brazil, Italija, Poljska;
TREĆI ŠEŠIR: Hrvatska, Turska, Slovenija, Portoriko;
ČETVRTI ŠEŠIR: Nemačka, Dominikanska Republika, Venecuela, Kanada;
PETI ŠEŠIR: Novi Zeland, Meksiko, Kina, Južna Koreja;
ŠESTI ŠEŠIR: Angola, Tunis, Senegal, Urugvaj;

Veliku ulogu će igrati to ko će dobiti domaćinstvo kvalifikacionog turnira. Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović je najavio da je dobio podršku od države i da će Srbija biti kandidat za domaćinstvo. Procene su da će ove godine za to biti potrebno oko 3.000.000 evra. Postoje neke najave da će organizacije turnira dobiti po jedna zemlja iz svake kontinentalne federcije (Evropa, Afrika, Amerike i Azija sa Okeanijom). Mada postoje šanse i da Evropa dobije organizaciju dva turnira nauštrb Afrike.

Srbija po ovoj projekciji ne bi mogla da se sastane sa timovima iz istog šešira, a to su Grčka, Litvanija i Rusija, što automatski olakšava posao.

Ipak, tu su nezgodne ekipe iz drugog šešira poput Brazila ili Italije. Hrvatska i Slovenija vrebaju iz trećeg šešira, a najveći problem bi generalno mogla da predstavlja Kanada iz četvrtog šešira. Ako joj se svi NBA igrači odazovu za kvalifikacije, a to bi trebalo da se desi, to će biti vrlo jak sastav. Za izbegavanje.

Sve u svemu, prvo da vidimo ko će dobiti domaćinstvo turnira, a potom bi Srbija kao tim iz prvog šešira trebalo da dobije grupu koju će moći da prođe i plasira se u Tokio. 

Dakle, da rezimiramo - šest šešira, četiri grupe, četiri domaćinstva i Srbija u prvom šeširu. Četiri karte za Tokio su preostale. Ukupno će se za njih boriti 24 tima. Osam reprezentacija već ima vizu, čekaju se poslednje četiri. Nadamo se da će jednu prigrabiti i Srbija.

Plasman na najnovijoj rang-listi: 1. SAD 786 poena , 2. Španija 731, 3. Australija 673 (+8 pozicija), 4. Argentina 670 (+1), 5. Francuska 665 (-2), 6. SRBIJA 661 (-2), 7. Grčka 656 (+1), 8. Litvanija 643 (-2), 9. Rusija 606 (+1), 10. Češka R. 596 (+14)...

Celokupan ranking možete pogledati OVDE.

FOTO: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara