Vesti

0

DW: Merkel uzalud traži alternativu Vučiću

Autor: MIM

Izvor: Beta

DW: Merkel uzalud traži alternativu Vučiću

Izvor: Foto: Beta / Slobodan Miljević

Uz ocenu da je "činjenica da Brnabić u nastupnu posetu dolazi dve godine nakon imenovanja na premijersku poziciju samo na prvi pogled neobična", DW dodaje da je tokom prethodnih boravaka premijerka Srbije bila u drugom planu - u novembru prošle godine, na privrednoj konferenciji dnevnika Zidojče cajtung i na proleće ove godine kada je bila samo pratnja predsedniku Vučiću.

Dugogodišnji dopisnik nemačke novinske agencije DPA iz Beograda, autor i publicista Tomas Brej, uoči susreta u Berlinu za DW je izrazio mišljenje da tajna leži u odnosu Merkelove prema Vučiću i da kancelarka u premijerki Brnabić traži alternativu.

"Vučić nije obavio svoj deo prećutnog dogovora Beograda i Zapada, i nije doveo odnose Srbije i Kosova na željeni nivo – dok je zauzvrat Zapad manje-više ćutao o katastrofalnom stanju u pravosuđu i medijima u Srbiji. Zato što Vučić nije obavio svoj deo dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić", rekao je Brej.

On istovremeno ocenjuje da to još jednom pokazuje neinformisanost nemačke diplomatije na Balkanu. "Očigledno u Berlinu još nisu u potpunosti shvatili da u Beogradu konce vuče Vučić i da bez njega nema donošenja odluka", dodao je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR