Manter: Sa Vučićem o odnosima Zapadnog Balkana i Evrope 1Foto: Miroslav Dragojević

Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i predsednik Instituta „Istok-Zapad“ Kameron Manter saglasan je sa idejom da se u dijalog o Kosovu uključi više aktera i ističe da je neophodno fokusiranje na najvažnije probleme.

Manter je za TV naveo da će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastati danas i da će razgovarati kako da se da novi zamajac odnosima izmedju Zapadnog Balkana i Evrope.

„Želim da pohvalim Vučića što je fleksibilan političar. Na njemu je da bude fleksibilan u ovoj ili onoj meri. U našim razgovorima smo uvek pričali o činjenici da je budućnost Srbije da bude demokratska država, zemlja koja je prosperitetna i koja živi mirno sa svojim susedima. To se može postići, a ja verujem da i on u to veruje, samo kao članica EU. To je jedini način da Srbija ostvari ta tri cilja““, rekao je bivši američki ambasador.

„Da bi Srbija bila deo EU mora doći do nekog aranžmana sa Kosovom… Kao američki diplomata, ja podržavam zamisao da Srbija prizna Kosovo i da Kosovo i Srbija zajedno rade i reše svoje probleme“, rekao je on.

Na pitanje da li u ovom trenutku vidi, osim Vučića, potencijalnog pregovarača i iz redova opozicije, kaže da je to teško reći, da nije bio dugo u Srbiji i da ne poznaje kako je organizovana srpska opozicija. Dodao je da, osim što vlast treba da priča sa Briselom, to treba da čini i opozicija.

Manter smatra da će se, kada je reč o pregovorima o Kosovu, početkom iduće godine pojaviti nove mogućnosti, podsećajući da u SAD postoji novi savetnik za nacionalnu bezbednost, da će Brisel imati novi tim a Kosovo novu vladu.

„Ne možete samo imati dijalog radi dijaloga, ne možete samo najaviti dijalog. Morate se baviti stvarnim pitanjima – prekogranična trgovina, studenti – kakva će biti njihova budućnost, kako ćemo se baviti demografskom krizom… U svim zemljama Zapadnog Balkana mladi odlaze…“, rekao je Manter za TV N1.

„Izgubili smo fokus na ta pitanja. Trebaće rada i truda u internoj politici da se to reši. Najteži zadatak je da vidimo šta će se desiti na Kosovu posle izbora. Ono što smo izgubili je fokus, ali ne verujem da smo izgubili želju“, dodao je on.
Upitan o mogućem učešću Rusije u rešavanjnu kosovskog problema, Manter je podsetio da je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da ne može biti rešenja za Kosovo bez Rusije.

„Stručnjak kao Harčenko bi mogao da pomogne i to je razumno očekivati. Postoje ljudi ne samo iz Rusije nego i iz drugih zemalja koji imaju ideje kad govorimo o budućnosti. Ovo nije samo političko pitanje, već pitanje ekonomske i socijalne budućnosti regiona“, rekao je Manter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari