');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: SNS predložila set mera, Jovanović: Stanje na političkoj sceni je "TUCANJE U MOZAK"; PSG najavio moguć bojkot izbora

Poslednji, šesti po redu sastanak vlasti i opozicije održan je danas Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a tema sastanka bili su izborni uslovi za čije poboljšanje je vladajuća koalicija predstavila set mera koji je "voljna da usvoji" za koje su predstavnici opozicije istakli da su valjani pomaci. No, i pored predloženog seta mera predstavnici Pokreta slobodnih građana su istakli da će bojkotovati izbore ukoliko ne dođe do potrebnih promena izbornog procesa.

dijalog vlasti i opozcije fpn Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
dijalog vlasti i opozcije fpn

Prema rečima Milana Antonijevića, izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo, ovim sastankom je završen niz razgovora o izbornim uslovima, a da ukoliko bude bilo potrebe i pomaka u ovom procesu, pregovori mogu biti nastavljeni.

Pročitajte još

- Danas smo prošli kroz četvrtu i poslednju temu naših dijaloga. Dobili smo dokument od SNS i SPS koji su taksativno naveli izmene zakona. Data su dva roka šta može biti urađeno za 30 i 60 dana. Ovo znači da je problem shvaćen ozbiljno. Ove nedelje smo takođe dobili informaciju da će EP imati svoje predstavnike, koji će pratiti izborni proces. To je dobro, jer znači da ćemo dobiti i potpise i obaveze da se sprovode zaključci iz dokumenta - rekao je Antonijević.

Predstavnici nevladinog sektora
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Predstavnici nevladinog sektora

On je dodao da je tokom sastanka postojala saglasnost da će taj dokument, koji je ponudila vlast, poboljšati izborne uslove.

- Ovo je poslednji sastanak, ukoliko bude bio potrebe i nekih pomaka po pitanjima o kojima se govorilo, postoji mogućnost ponovnog organizovanja sastanka na FPN-u - kaže on.

Stefanović: "U ponedeljk zvaničan dokument sa predlozima"

- Danas smo nastavili dijalog, koji se tiče mera za unapređenje izbornog procesa. Razmatrali smo sve mere koje su predložene na sastancima, ali one koje su predložili OEBS i ODIHR. SNS je danas predložila set mera, koje smo voljni da prihvatimo. Ovo nije konačni set, on će biti gotov u ponedeljak. Napravili smo set mera za koje smatramo da unapređuju izborni proces - izjavio je ministar Nebojša Stefanović, koji je sastanak napustio nakon sat i po vremena zbog, kako je rekao, drugih obaveza.

Predstavnici SNS-a
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Predstavnici SNS-a

Ministar unutrašnjh poslova i pregovarač ispred SNS na sastancima vlasti i opozicije je izjavio i da su neke od predloga dobili sinoć, neke su čuli danas, "te će oni biti usaglašeni i u ponedeljak će izaći sa dodatnim merama".

- Predvideli smo izmene zakona koje će se odnositi na izbore naredne godine. Takođe i mere koje se tiču izbornog procesa, jer očekujemo da se poboljšaju uslovi. Potrudićemo se da sprečimo izbornu kampanju, zloupotrebu javnih resursa u javnim skupovima. Formiraće se odbori u Narodnij skupštini, koji će pratiti rad medija u vreme izbora - rekao je on i izrazio želju da se nastavi sa dijalogom.

Stefanović nije želeo da kaže kakve su reakcije učesnika sastanka na preporuke SNS-a.

Istakao je da su uglavnom uvažili preporuke nevladinog sektora.

- Najveći deo mera se bazira na predlozima OEBS-a, Crte, Transparentnosti i Otvorenog društva. Nismo gledali ko je predložio, već šta je primenjivo - rekao je on.

Stefanović je dalje o dijalogu sa opozicijom rekao i da je svako ko želi da učestvuje u dijalogu, dobrodošao.

- Naš stav je da želimo da pregovaramo sa svima, za dobrobit građana. Ima onih koji se plaše rezultata, pa žele da prikriju od građana svoj neuspeh na izborima i zbog toga se odlučuju da bojkotuju - smatra on.

On je najavio i razgovor sa OEBS-om i ODHIR-om u ponedeljak, i rekao da očekuje izbor nedostajućih članova REM-a.

Mekalister dobrodošao

O dolasku Mekalistera Stefanović je rekao da mu nije prvi put da dolazi u Srbiju, i da je dobrodošao.

- Srbija želi da čuje sve što ima da kaže, a na kraju grđani odlučuju šta žele - kaže.

Sastanak su nedugo posle Stefanovića napustili i predstavnici Stranke moderne Srbije.

Predstavnik te stranke je rekao kako će ova stranka nastaviti sa učestvuje u svim formatima dijaloga i da bijkot nije dobro rešenje.

- Ovi sastanci su teg pritiska na vlast, a nadam se da ono što nije dijalog uspeo da proizvede da će to učiniti delovanje međunarodmih instirucija - izjavo je Vladimir Đurić ispred Stranke moderne Srbije.

PSG o mogućem bojkotu

Kako je novinarima rekao Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana, ukoliko se nešto ne promeni u odnosu prema medijima, i u vezi sa funkcionerskom kampanjom i PSG će proglasiti bojkot izbora.

On je pre toga rekao da će PSG odluku o bojkotu doneti nakon posredovanja evropskih institucija, a da su stranke koje su već donele odluku o bojkotu to učinile preuranjeno.

Predstavnici PSG i Socijaldemokratske partije
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Predstavnici PSG i Socijaldemokratske partije

- Mi smo kao pokret imali dva zahteva, a to je pismo Mekalisteru, u kome smo tražili uključivanje Evropskog parlamenta u dijalog vlasti i opozicije, a drugi je bio da vlast dođe sa dokumentom o tome kako bi rešila probleme izbornih uslova. Oba ova zahteva su trenutno zadovoljena. I od Stefanovića smo dobili konkretne mere, zbog čega smo odlučili da sotanemo na sastanku. Ovaj dokument treba još mnogo toga da sadrži - izjavo je on.

Odgovarajući na pitanje na kakav pritisak Sergej Trifunović misli kada kaže da postoji pritisak za bojkot, Miletić objašnjava da se misli na pritisak javnosti, a ne opozicije.

Jovanović: "Politička situacija je tucanje u mozak"

Čedomir Jovanović, izjavio je posle sastanka da "najgora odluka za ovu zemlju jeste bojkot izbora".

- Najvažniji je predlog koji je došao iz SNS, ali to za mene nije iznenađenje. Mi do sada u političkom životu nismo imali problem zbog političkog zakonodavstva, već je Srbiji nešto drugo problem. Došli smo na ovaj razgovor iako smo znali kako će se završiti: da SzS neće uopšte da priča sa Vučićem i da neće da čuju nikakve predloge - rekao je Jovanović novinarima.

Čedomir Jovanović
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Čedomir Jovanović

On je rekao da mu je žao što "sve ostaje u senci neodgovornih političara" i da je "bezobrazluk to što kažu da je za posredovanje stranih predstavnika kasno".

Jovanović je rekao i da su "izbori 2020. godine ludnica" i da je trenutno stanje na političkoj sceni "tucanje u mozak".

Žarko Obradović ispred SPS-a ocenio je da su razgovori bili dobri.

Predstavnici SPS-a
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Predstavnici SPS-a

- Čuli smo puno dobrih predloga i bilo je mnogo onih koji bi mogli da se prihvate. Ovde mislim na dopunu izbora članova REM-a, na zabranu izborn ekampanje, da članovi izbornih odbira moraju da se edukuju. Vladajuća koalicija će se truditi da izborni proces bude u potpunosti uređen - rekao je Obradović

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma rekao je da postoji nagoveštaj da može doći do dogovora i oko funkcionerske kampanje.

- Imam osećaj da će delovi opozicije da se pokaju što su odustali od pregovora, jer je današnji razgovor nagoveštaj mogućnosti da se problemi reše. Mi iz opozicije imamo dovoljno razloga da budemo skeptični po pitanju ovih obećanja, ali danas je po prvi put dat ozbiljan nagoveštaj da će biti pomaka.

Sastanak bez većeg dela opozicije

I ovaj šesti sastanak obeležilo je odsustvo većeg dela opozicije, s obzirom na to da je Predsedništvo Saveza za Srbiju još prošlog meseca najavilo da više u tavkim razgovorima naće učestvovati. DSS je takođe doneo istu odluku.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SNS - Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović, SPS - Đorđe Miličević i Žarko Obradović, kao i predstavnici Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, SDPS-a i PUPS-a.

Na sastanku je i predsednik LDP Čedomir Jovanović, predstavnici PSG, LSV-a, Stranke moderne Srbije i Gradjanskog demokratskog foruma, kao i Tomislav ŽIgmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik Demokratske unije Roma.

U ime organizatora, tu su predstavnici FPN i civilnog društva Dragan Simić, Milan Antonijević, Nemanja Nenadić, Raša Nedeljkov, Milan Jovanović, Đorđe Stančić i Bojan Klačar, kao i posmatrači iz organizacija zainteresovanih za izborni proces.

Teme sastanka

Na sastanku se razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listićima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, a biće ponuđeni i odgovori na te probleme, neveli su organizatori, Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na skup, koji bi da pruži odgovore na pitanje kako je moguće naći trajna ili prelazna rešenja za unapređenju biračkog prava do održavanja narednih izbora, pozvani su predstavnici političkih stranaka, NVO koje se bave izborima, i stručnjaci s fakulteta i instituta.

Preporuke u vezi s temom skupa predložili su CRTA, CeSID i Transparentnost, a na skupu će ih izneti i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, naveli su organizatori i dodali da će okrugli sto biti moderirana debata po Chatham House pravilu, bez medijskih izveštača.

Pročitajte još

- Biće predstavljeno pet mera za rešenje problema izbornih uslova. Korišćenje kupona na izbornim listićima jedan je od načina da se reši problem praznih biračkih spiskova. Takođe, omogućava lakše glasanje osobama sa invaliditetom. To je jedan od naših predloga, kao i drugačiji rad izbornih organa - rekao je danas Bojan Klačar iz CESID-a, pre nego što su novinari napustili salu, s obzirom na to da je prvih pola sata bilo otvoreno za javnost.

Nezvani gost

I ovog puta, sastanku je pokušao da se priključi nezvani gost.

Muškarac koji je želeo da prisustvuje sastanku
Foto: RAS Srbija
Muškarac koji je želeo da prisustvuje sastanku

Naime, u prostorijma FPN-a pojavio se predstavnik kako se predstavio dve komunističke oganizacije, sa željom da učestvuje u debati, međutim, nije mu dozvoljeno da uđe.

Predlozi komunista
Foto: RAS Srbija
Predlozi komunista

On je svoje predloge o rešenjima pitanja izbornog procesa dao na uvid medijima, a među njima nalaze se i ideje o uvođenju moratorijuma na političko delovanje svih političkih partija, i to šest meseci, zatim smanjenje broja potpisa građana potrebnih za osnivanje stranke, na 2.000 overenih potpisa.

Podsetimo, i na petom sastanku, pre deset dana, pojavio se neočekivani gost. Jedan stariji gospodin, naime, koji se predstavio kao politikolog u penziji, želeo je da prisustvuje, a u tome je i uspeo, ali samo na desetak minuta. On je tada na FPN došao sa knjigom iz metodologije i na sastanku vlasti i opozicije hteo da je govori o strankama i izbornim uslovima.

Pročitajte još

Kako je sve počelo?

Podsetimo, prvi sastanak vlasti i opozije održan je 30. jula na Fakultetu političkih nauka (FPN), a raspravljalo se o izbornim uslovima. Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predstavnici Narodne stranke, LDP-a, SDA, Dveri, ali i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.