Sledi obuka za rezerviste 1Ilustracija Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Najmanje petnaestoro vojnih obveznika starijih od trideset godina iz Bujanovca, ali i Vranja i susednih opština, koji su civilno služili vojni rok, dobili su pozive za obavljanje lekarskih pregleda u Vojnoj bolnici u Nišu, preneo je lokalni portal Bujanovačke.

Iako sam načuo početkom godine da ćemo ići na neku obuku, moram da priznam da me je poziv iznenadio, izgleda ne samo mene, pošto ni osoblje bolnice nije znalo da dolazimo na pregled. Ne mogu da pohvalim organizaciju, jer smo izgubili ceo dan čekajući da nas neko uputi gde da idemo.

Ni prevoz nije bio organizovan, nego smo išli u svojoj režiji, a troškovi su nam nadoknađeni, naveo je jedan od pozvanih vojnih obveznika iz Bujanovca, želeći da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, u narednom periodu on bi trebalo, kako mu je rečeno, da bude upućen u neku od kasarni VS na jugu Srbije gde bi trebalo da obavi jednomesečnu obuku.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, u vojnim odsecima u Bujanovcu i Vranju pozivi su upućeni „određenom broju obveznika u skladu sa odlukom Ministarstva odbrane o sprovođenju obuke za one koji nisu služili vojni rok pod oružjem“.

Isti izvor navodi da će se „obuka odvijati u dve faze u ukupnom trajanju od mesec dana“. Prvih 15 dana radi se osnovna, a u drugoj fazi specijalističko obučavanje, uključujući i rukovanje oružjem i drugim sredstvima.

„Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava“, saopštilo je Ministarstvo odbrane početkom godine.

Više građana Vranja javilo se novinaru Danasa, navodeći da su „na kućne adrese dobili pozive za vojnu vežbu“. U ovom slučaju radi se o starijim vojnim obveznicima iznad pedeset godina starosti.

– Pošto sam poziv dobio na staru kućnu adresu, i nisam ga uredno primio jer sam se preselio, pa mi je ekspresno stigao poziv za postupak pred Prekršajnim sudom u Vranju – navodi jedan od sagovornika našeg lista. Ponešto o ažurnosti evidencije rezervnog sastava VS na području Vranja govori i slučaj aktivnog oficira u Četvrtoj brigadi KOV, koji je takođe na kućnu adresu dobio poziv za vojnu vežbu u trajanju od petnaest dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari