Svet

0

Sud oslobodio upravnike Fukušime

Autor: MIM

Izvor: Beta

Sud oslobodio upravnike Fukušime

Izvor: Foto: Beta / AP

Njih trojica su jedini kojima se sudilo u slučaju tog incidenta, najveće nuklearne nesreće od one u sovjetskom Černobilju 1986. godine. Cunami je teško oštetio nuklearnu elektranu Fukušima 11. marta 2011.

Oni su bili optuženi za nemar sa smrtnim ishodom jer nisu uzeli u obzir raspoložive informacije o opasnosti od cunamija jačeg od izdržljivosti elektrane.

Tužilaštvo je tražilo pet godina zatvora za nekadašnjeg predsednika upravnog odbora kompanije Tokio elektrik pauer (Tokyo Electric Power, Tepko) Cunehisa Kacumatu, kao i dvojicu nekadašnjih zamenika direktora Sakae Muta i Ičira Takekura

Oni su se teretili za smrt 44 pacijenata bolnice u Futabi, nekoliko kilometara od elektrane, tokom hitne evakuacije u ekstremnim uslovima, autobusom koji se više sati vrteo u krug. Taj napor se za uglavnom starije pacijente pokazao fatalnim.

Tužioci su u dva navrata odbijali da krivično gone rukovodioce Tepka, tvrdeći da nema dovoljno elemenata za to. Međutim, građanski panel je 2015. ponovo pregledao slučaj i odlučio se za pokretanje postupka.

"Japanski pravosudni sistem je još jednom zakazao u odbrani prava desetina hiljada građana pogođenih nuklearnom katastrofom Fukušime Daiči 2011. godine", navela je ekološka organizacija Grinpis nakon presude.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR