• Search form

18.09.2019 | 23:56

Počeo 53. Bitef

Počeo 53. Bitef

Potresnom predstavom “Orest u Mosulu” Mila Raua o razaranju drevnog iračkog grada Mosula i stradanju stotina hiljada ljudi u napadima Islamske države s jedne i američkih snaga i saveznika s druge strane, 18. septembra u Narodnom pozorišstu u Beogradu počeo je 53. Bitef, koji je tematski fokusiran na pitanje raspada društvene zajednice na svim nivoima, ali i na moguće alternative takvom stanju.

Predstavom “Orest u Mosulu” pozorišta NT Gent, koja kroz priču o razaranju Troje kombinuje scensku radnju i snimljeni materijal iz razorenog Mosula, spajajući belgijske i iračke glumce, Rau ukazuje da su globalna razaranja, nasilje koje rađa novo nasilje, nepravda, urušavanje demokratije... sveopšta obeležja današnjeg sveta.

"Orestom u Mosulu" najavljena je glavna tematska linija 53. Bitefa o raspadu zajednice na svim nivoima – od društva do porodice i partnerskih odnosa. Ujedno postavlja pitanje da li su pomirenje, vladavina prava i demokratija uopšte mogući u savremenom razorenom društvu.

Svojevrsni odgovor na to pitanje dala je slavna koreografkinja Konstanca Makras, koja je zvanično proglasila otvorenim 53. Bitef, a smatra da je potrebno biti političan ne samo na sceni, već i u svakodnevnom životu.

“U trenutku savremenog političkog armagedona naša pozicija u pozorištu je veoma važna”, ali je potrebno biti političan ne samo na sceni, već i u svakodnevnom životu – jedna je od poruka Konstance Makras, koja je istakla da je pozorište danas u svojevrsnoj zamci između političke korektnosti i potrebe stvaranja uticaja. Zato su i važni festivali kao što je Bitef – kao mesta na kojima se mogu čuti mnogi različiti glasovi, rekla je Konstanca Makras, koja je istakla i političnost plesne umetnosti, jer "nema ničega više političkog od tela". “Sve je u telu, ma kojoj političkoj opciji bili naklonjeni", dodala je ona.

Konstanca Makras je iskoristila priliku i da pomene problem rodne neravnoravnosti u pozorišnoj umetnosti, navodeći da je svojevremeno šestogodišnjem sinu pokušala da objasni zašto je to tako i želela je da mu kaže da on to može da izmeni kada odraste, ali je shvatila da treba svakodnevno menjati svet sada i ne ostavljati deci da ga popravljaju.

Konstanca Makras prisetila se i poslednjeg gostovanja na 40. Bitefu 2006. godine predstavom “Big in Bombay”, te učešća u žiriju 2008. godine, i to u poodmakloj trudnoći, a otkrila je i pojedine detalje predstave “Gradovi kojih više nema” koju sa Bitef dens kompanijom priprema premijerno za početak nove sezone u oktobru – 30 godina nakon smrti Mire Trailović i njene zamisli da poetike i autori Bitefa budu suštinski, dubinski, snažno vezani i za rad Bitef teatra.

Nakon potresne Rauove predstave, održana je i prva After ten žurka u restoranu 5A soba, u kojem je belgijski ambasador Adam Koenraad poželeo svima da ponovo pronađu ljubav iz početka, izražavajući zadovoljstvo što će i završnicu 53. Bitefa obeležiti belgijska predstava – “Pozvani” Sepa Bajensa i kompanije Ultima vez iz Brisela.

Program 53. Bitefa počeo je već 17. septembra predstavom Rimini protokola “Beograd na daljinski”, prema konceptu Štefana Kegija, u režiji Antona Rouza, koja će biti igrana i narednih dana u dva termina – u 11 i 17 časova, počev od Novog groblja. Kegijev site-specific projekat Remote X, koji se prilagođava gradovima u kojima se izvodi, odabran je za prolog, jer najavljuje i glavnu tematsku liniju 53. Bitefa - preispitivanje zajednice, njena kriza, odnos pojedinca i grupe, kao i glavnu umetničku nit festivala - imerzivno pozorište, koje podrazumeva brisanje granice između izvođača i publike.

Pod Počnimo ljubav iz početka – prema čuvenoj pesmi Aleksandra Koraća, koju je proslavila Beti Đorđević, 53. Bitef nudi ukupno 12 predstava u glavnom programu, uz raznovrstan prateći program.

Gotovo ceo drugi deo programa 53. Bitefa bice u Luci Beograd, odnosno u tri hangara i cirkuskoj šatri, koji će, prema rečima umetničkog direktora i selektora Bitefa Ivana Medenice, postati zapravo jedan "Bitef grad, nalik na onaj u Sava centru pre dve godine, kada je igran ‘Olimp’" Jana Fabra.

Drugi festivalski dan, 19. septembar, obeležiće jubilej Bitef polifonije - svojevrsnog festivala unutar festivala, koja već 20 godina prati glavni program Bitefa, a ovoga puta, u skladu sa sloganom "Počnimo ljubav iz početka", nazvana je "Od prvog zagrljaja..." Jubilarna, 20. Bitef polifonija počinje u podne u UK Stari grad radioničarskim programom, uz učešće publike, a biće održana do 25. septembra i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Pozorištu lutaka "Pinokio", Konjičkom klubu "Beograd" na Hipodromu, u dvorištu Osnovne škole "Vlada Obradović Kameni" na Ledinama i u Šabačkom pozorištu u Šapcu.

Glavni program 53. Bitefa nudi reprizu predstave "Beograd na daljinski", koja se igra do 25. septembra svakodnevno u terminima od 11 i 17 časova, dok će na sceni "Ljuba Tadić" JDP-a biti izvedena predstava "Zašto je poludeo gospodin R" reditelja Boba Jelčića, a na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu repriza "Oresta u Mosulu". Zagrebački Montažstroj gostuje ponovo na Bitefu - ovoga puta predstavom "Mladež bez Boga" Boruta Šeparovića na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212, nakon koje je najavljen i Susret sa autorima.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*U prilogu: Kako do Luke Beograd - mapa

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav