Najnovije vesti
Vesti Svet
URSULINA PRVA VELIKA BITKA Šefica Brisela pred ogromnim izazovom koji joj postavlja TRAMP

URSULINA PRVA VELIKA BITKA Šefica Brisela pred ogromnim izazovom koji joj postavlja TRAMP

Prva velika bitka za novu šeficu Evropsku komisiju Ursulu fon der Lejen je već poznata: u pitanju je trgovinski sukob s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen

Liderka EU je odlučna da želi da stvori "geopolitičku" komisiju koja će reagovati na pretnje Kine i Sjedinjenih Država, i verovatno će morati da dokaže svoju sposobnost da postane globalni igrač u roku od nekoliko nedelja.

Presuda Svetske trgovinske organizacije (STO), doneta u petak, ali koja još nije javno objavljena, dozvoljava Trampu da pokrene celokupni trgovinski rat nametanjem carina na milijarde evra evropskog izvoza, već od 30. septembra. To stavlja Fon der Lejen u nezgodnu situaciju. Pošto američke carine dolaze kao odgovor na evropske subvencije proizvođaču aviona "Airbus", Brisel nema dovoljne razloge da na njih uzvrati.

Da stvari budu još gore, Tramp preti i novim udarcima. Naime, osim carina na avione "Erbus", za koje se očekuje da budu u vrednosti i do osam milijardi evra, Tramp takođe planira i da uvede nove carine na izvoz automobila i automobilskih delova, a za njih se očekuje da uslede možda sredinom novembra.

Donald Tramp
Foto: Jim Lo Scalzo / EPA;
Donald Tramp

Zvaničnici u Briselu sa užasom su gledali kako Tramp koristi pretnju ti istim carinama na automobile kako bi naterao Japan da napravi ustupke u poljoprivredi.

EU strahuje da će trgovinski sporazum između SAD i Japana, koji bi trebalo da bude potpisan na Generalnoj skupštini UN sledeće nedelje u Njujorku, ojačati uverenje predsednika da može da nastavi sa taktikom pretnji da bi izvukao slične ustupke od Evropljana.

Povrh svih ovih zabrinutosti, i Kina je ignorisala EU, tako što nije poslala najvišeg zvaničnika na trgovinski sastanak zakazan za sledeću nedelju, a to ukazuje da Peking daje prioritet postizanju "prelaznog trgovinskog sporazuma" sa SAD umesto da odgovori na dugogodišnje zahteve EU da za nu otvori svoje tržište.

- Globalna trgovinska klima nije dobra. Nemamo više prirodnih saveznika - rekao je Bernd Lange, predsedavajući Odbora za trgovinu Evropskog parlamenta.

Sesilija Malmstrem, odlazeća komesarka za trgovinu
Foto: Promo
Sesilija Malmstrem, odlazeća komesarka za trgovinu

Nadolazeća trgovinska eskalacija takođe će biti i veliki izazov za novog evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana, koji ima reputaciju "veće svađalice" od svoje prethodnice Sesilije Malmstrem. Irac je prošle nedelje rekao da će učiniti sve što može "kako bi gospodina Trampa naterao da uvidi svoje greške" u trgovinskoj politici.

Američka lista carina, objavljena u aprilu i proširena u julu, pokriva oko 22,7 milijardi dolara vrednih evropskih proizvoda - od viskija i holandskog sira "gaude" do luksuznih proizvoda kao što su torbe.

Vašington može da nametne ove carine EU čim presuda bude objavljena, što se očekuje za dve nedelje. Malmstrem je u ponedeljak rekla novinarima da je Brisel povukao sve poteze kako bi se izbeglo eskaliranje carina, ali je rekla da se Amerikanci "nisu uključili" u pregovore o nagodbi.

- Dali smo konkretne predloge, ali nismo dobili nikakvu reakciju. Nula - rekao je Bernd Lange.