Komšić: Dodik se iživljava nad Bratićem 1Foto: EPA/BRENDAN MCDERMID

Predsedavajući Predsedništva BiH željko Komšić izjavio je danas da se srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik „iživljava“ nad Senadom Bratićem, koji je do danas bio potpredsednik Narodne skupštine RS iz bošnjačkog naroda.

„Da taj zahtev za Bratićevom smenom nije jadan, bio bi smešan. Da sam poslanik u Narodnoj skupštini RS od sramote ne bi mogao dići ruku za to“, rekao je Komšić za regionalnu N1 televiziju.

Vladajuća koalicija u RS za večeras je zakazala posebnu sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se razmatra Bratićeva smena, ali je Bratić u međuvremenu podneo neopozivu ostavku.

Takva inicijativa pokrenuta je zbog, kako je navedeno, nedavno usvojene Deklaracije SDA, koja je „direktno usmerena protiv interesa RS i duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH, kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda“.

U obrazloženju inicijative je naglašeno da je Bratić, kao visoki funkcioner SDA, učestvovao u donošenju ove deklaracije, i da svojim delovanjem, kao pripadnik SDA, sprovodi politiku protiv interesa Republike Srpske.

Navedeno je da Bratić, kao potpredsednik Narodne skupštine RS, deluje „suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske“.

Bratić je svoju ostavku obrazložio stavom da ne želi da inicijativa za njegovom smenom „doprinese međuetničkom nerazumevanju i podizanju tenzija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari