Brnabić: Imamo jednu tačku neslaganja sa Nemačkom

Tanjug

18. 09. 2019. u 15:41

Premijerka Srbije tokom posete Berlinu istakla da je najvažnije da se sa Nemačkom razgovara i čuje njihovo mišljenje i savet

Брнабић: Имамо једну тачку неслагања са Немачком

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije izjavila je danas u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Pročitajte još: POGLEDAJTE: Merkel dočekala Anu Brnabić sa državnim počastima (FOTO / VIDEO)

"Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Pročitajte još: Brnabić: Ne očekujem da Berlin promeni stav o rešenju za KiM (VIDEO)

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačeke, EU i drugih međunarodnih partnera.

"Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve", rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je prenela poziv nemačkoj kancelarki da poseti Srbiju.

BRNABIĆ: ISKRENI RAZGOVORI SA MERKEL, BEZ "CRVENIH LINIJA"

Nemačka nije imala konkretne predloge u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, a nije bilo ni "crvenih linija", rekla je odgovarajući, na pitanja srpskih novinara, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ona je istakla da je sa Merkelovom razgovarala o tome koliko je važna dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i koliko smo daleko zakoračili u tom smislu, zahvaljujući hrabrosti predsednika Aleksandra Vučića koji je otvorio tu temu.

Normalizacija odnosa je važna jer, kako kaže, zamrznuti konflikt znači nestabilnost.

Upitana da li i danas, posle razgovora sa Merkelovom, stoji pri tvrdnji da "nema nade" da Nemačka "smekša" svoj stav kada je reč o kompromisnom rešenju koje bi moglo da ide u pravcu promena granica, Brnabić je kazala da nije rekla da nema nade i da je po prirodi optimista, te da veruje da nade uvek ima.

Objasnila je da je sa nemačkom kancelarkom imala veoma otvoren sastanak i da je važno da se govori argumentovano, te da se razume odakle neslaganja potiču i da li su zasnovana na stvarnoj opasnosti.

"Dok god imamo dobre razgovore, uvek ima nade da nađemo zajedničko stanovište i da se složimo oko toga kako bi moglo da izgleda to kompromisno rešenje", rekla je premijerka.

Na pitanje da li je bilo konkretnih predloga sa nemačke strane, Brnabić je kazala da nije bilo nikakvih konkretnih predloga, te da je sa Merkelovom razgovarala o trenutnoj situaciji kako bi mogli da se nastave pregovori sa Prištinom i koliko je važna normalizacija odnosa.

Brnabić je, povodom spekulacija koje su se pojavile u srpskim medijima da postoji određena "ponuda" Nemačke da Srbija prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije veliku investiciju, kazala da one nisu tačne.

"Apsolutno nema nikakve istine u tome. Nemačke kompanije ne zavise od nemačke države. Čak ni neko ko je toliko uticajan i kredibilan kao što je Angela Merkel ne može da utiče na to gde nemačke kompanije investiraju", rekla je Brnabić.



BRNABIĆ: ŽELIMO DA POKRENEMO NOVI TALAS NEMAČKIH INVESTICIJA


Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel taj da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

"Moj cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija", rekla je Brnabić tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.

Brnabić je navela da su teme sastanka bile ekonomija i dalje jačanje ekonomskih odnosa između Srbije i Nemačke, evropski put Srbije, regionalna stabilnost i saradnja i pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je na tom polju saradnja između Srbije i Nemačke odlična, dodajući da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

"Nemci su dobri poslodavci, važni ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija", podvukla je Brnabić.

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje.

Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.

"Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabić i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za tim.

Brnabić je ukazala da Srbija u poslednjih pet godina beleži dobre rezultate, navodeći da je po mišljenju Fajnenšaj tajma već dva puta svetski lider u privlačenju stranih investicija, nezaposlenost je pala sa više od 25 odsto na 10,3 odsto, javni dug je pao na 52 odsto BDP-a, prošle godine je naša zemlja imala tri i po milijardi evra stranih investicija, a u prvih sedam meseci ove godine 2,3 milijarde evra.

Premijerka je navela da je nezaposlenost kod mladih i dalje visoka, 24,4 odsto, dodajući da je to još jedan od razloga zašto mora biti posvećena pažnja malim i srednjim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Baneton

18.09.2019. 15:55

Pa ta jedina tacka je nama jedino i bitna! Nemamo sta i o cemu drugom ni da pricamo...

Miljan

18.09.2019. 16:02

Ja mislim da bi sa Nijemcima tesko nasli jednu tacku gdje bi se mogli sloziti sa njima. A kad pocne drugo poluvrijeme vidjecete sta su Nijemci i koliko se slazemo! Ni jedan metak u zadnjih sto godina koji je ispaljen na srbina nije prosao bez Blagoslova njemacke vatikana ili engleza! To treba svaki srbin da zna!!!

Динарска Четничка Дивизија

18.09.2019. 16:07

Да ли си је питала, зашто су нас Германи бројчано преполовили у 20-том веку?

неимени

18.09.2019. 16:39

Не слажете се само о границама Србије, СПЦ и српском народу у крвацкој, џамахирији, Космету, монтенгрији, словенији и тако то. Одиста права ситница. Да ли вас то на пример примера подсећа на 1914 и аустријски ултиматум Србији? Јок? Баш ме чуди, али баш и веома.

krle

19.09.2019. 08:47

opet brukanje i elementarno nepoznavanje stvari. Žalosno je ko nas predstavlja

Kangaroo

19.09.2019. 14:07

Kompletna vlada da podnese ostavku. Sve sami diletanti, svet nam se smeje.

Vatro Marx

20.09.2019. 14:07

Gospidjo Brnabic najbolje bi bilo da iznajmisjedan stan u Berlínu. vise si u Njemacku negóu Srbiji, nazalost i dalje bez rezultata. Neznamsta vise trazite u Njemacku.

Vidovdan

20.09.2019. 15:30

Mir nema cenu. Ono što nije dobro je dilovanje drogom , krijumčarenje cigaretama, povratak ISISOVACA na KiM, zastrašivanje srba, skrnavljenje i uništavanje grobalja i Srpskih Svetinja... To Međunarodna zajednica, posebno SAD, ne treba da tolerišu i posmatraju kao da se ništa ne dešava...