Đurić: Nezaobilazna uloga UN u rešavanju odnosa Beograda i Prištine

D. Z.

18. 09. 2019. u 16:03

Direktor Kancelarije za KiM podsetio da se dijalog pod okriljem EU vodio na osnovu mandata Generalne skupštine UN a da EU nije obezbedila sprovođenje dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština

Ђурић: Незаобилазна улога УН у решавању односа Београда и Приштине

MARKO Đurić, direktor Kancelarije za KiM sastao se danas sa šefom misije UNMIK na KiM, Zahirom Taninom i tom prilikom poručio da Ujedinjene nacije imaju nezaobilaznu ulogu u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine. Naime, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM Đurić i Tanin su razmenili mišljenja o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, kao i o predstojećem izveštaju UNMIK-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN.Srbija, prema Đurićevim rečima, vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, koji su po svojoj prirodi, pre svega, unutrašnji, unutar Srbije, sa elementom stranog mešanja, navedeno je u saopštenju. Direktor Kancelarije za KiM, je, kako se navodi dalje u saopštenju za javnost, podsetio da se dijalog pod okriljem EU vodio na osnovu mandata Generalne skupštine UN, kao i da je prošlo više od šest godina, odnosno tačno 2.341 dan, od neispunjenja glavne obaveze Prištine - formiranja Zajednice srpskih opština - a da EU nije obezbedila sprovođenje ovog dogovora, o čemu je Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.


Analizirajući položaj srpskog naroda na KiM, Đurić je izrazio očekivanje da će u tom izveštaju biti konstatovano da su ljudska i politička prava Srba u našoj južnoj pokrajini drastično unazađena nakon uvođenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije. Takođe, kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM, Đurić je upozorio na činjenicu da su sve učestalije međuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, što ne izaziva dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu.Istovremeno,direktor Kancelarije za KiM izrazio je očekivanje da će predstojeći pokrajinski izbori, uz pomoć međunarodnih organizacija i predstavnika, proteći u koliko-toliko demokratskoj atmosferi i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u privremenim institucijama samouprave u Prištini.Tom prilikom zahvalio je Taninu na ličnom doprinosu unapređenju položaja srpskog naroda na KiM, kao i zbog toga što se UNMIK dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava i okvira predviđenih Rezolucijom 1244.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Dana

18.09.2019. 22:24

Mora biti izvršen pritisak na Albance kako bi došlo do nastavka dijaloga! Očekujemo podršku UN na tom polju! Samo se dijalogom može uspešno rešiti problem na KiM!

Momir

18.09.2019. 22:46

UN je jedina organizacija koja moze da resi problem oko KiM,a ne EU na koje je prenesena nadleznost jer je Siptarski lobi platio za to.

Tifani Rok

19.09.2019. 01:10

Pitanje Kosova je veoma kompleksno i pod velikom tenzijom. UN će svakako morati da imaju ulogu u rešavanju tog problema.