AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao je danas navode da je firma GIM, koja se bavi izvozom oružja, u vlasništvu njegovog oca Branka Stefanovića i dodao da njegov otac nije vlasnik te, niti bilo koje firme koja se bavi izvozom naoružanja.

- Moj otac nije vlasnik te firme niti ima bilo kakve veze sa izvozom oružja - rekao je Stefanović novinarima posle prezentacije srpsko-kineske mešovite patrole, a na pitanje o tvrdnjama portala "Arms voč" u kojima se dovode u vezu Stefanovićev otac i izvoz oružja u Saudijsku Arabiju iz koje se kasnije odlazi u Jemen.

Stefanović je naveo da "Arms voč" nije međunarodni portal, da je registrovan u Bugarskoj i da ga prati stotinak ljudi.

Podsetio je da su se povodom tog pitanja oglasili Ministarstvo odbrane i firma "Krušik" i više puta pružili konkretne podatke.

- Kada se svi oglase i daju podatke onda morate da se branite od nečega što je neko naveo na parčetu papira i rekao da je to istina. Državne insitucije su ponudile konkretne dokaze, a moj otac sa tim nema nikakve veze - rekao je Stefanović.

Naveo je da Srbija ne izvozi oružje u Jemen, već isključivo u zemlje koje imaju međunarodnu dozvolu i koje nisu pod međunarodnim sankcijama.

Kako je rekao, nikada se niko nije žalio niti je tvrdio da je Srbija prodala oružje nekoj zemlji za koju nema dovoljno informacija.

- Države poput SAD-a i Velika Britanija izvoze oružje u Saudijsku Arabiju, kao i veliki broj država EU, zašto bi to bilo zabranjeno samo Srbiji, ne vidim razlog - rekao je Stefanović.

Primetio je da se tema o izvozu oružja pominje u trenutku kad se govori 60 milijardi dinara koje su prošle preko računa Dragana Djilasa i kada se pomene korupcija u redovima bivše vlasti.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednika Narodne stranke i bivšeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša, koji je optužio predsednika Aleksandra Vučića da stoji iza izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, Stefanović je naveo da je reč o orkestriranoj kampanji koja treba da skrene pažnju sa korupcije predstavnika bivše vlasti.

Stefanović je rekao da je Vuk Jeremić primao milione evra na račune i da su dvojica njegovih saradnika bila umešana u korupcionaške afere za šta su, kaže, bili optuženi ili su završili u zatvoru.

- A on (Jeremić), koji je bio posrednik između njih, je čist iako je uzeo njihov novac. Kako je moguće da neko, čiji su saradnici u korupcionaškoj aferi razmenjivali 'prljavi' novac, bude čist - upitao je Stefanović.

Dodao je da je Jeremić dobijao novac i od raznih stranih ambasada i upitao koje je to interese Jeremić zastupao i kako je moguće da je primao novac u vreme kada je bio predsenik Generalne skupštine UN.

Kada je reč o poreklu novca Dragana Djilasa, Stefanović je rekao da je to ''legendarna tema'' i zapitao je kako je moguće da je preko Đilasovih računa ''prošlo'' gotovo 60 milijardi dinara, u vreme dok je bio direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije, ministar za nacionalni investicioni plan, gradonačelnik Beograda, o predsednik Demokratske stranke.

Stefanović je napomenuo da je Djilas do tog novca došao sarađujući sa državnim kompanijama kao što su Telekom, M-tel, RTS u vreme dok je bio na državnoj funkciji...

- Nije radio sa privatnim kompanijama, pa da kaže da je to njegov poslovni uspeh. On u svoju odbranu kaže da je bogat ušao u politiku i to iz Cceške, a kad se proveri, vidi se da je iz Češke doneo 74.000 evra. Velika je razlika između 60 milijardi dinara i 74.000 evra, a Djilas o tome neće da priča - naveo je Stefanović.

Predstavnici dela opozicije ranije su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića i oca ministra Stefanovića Branka Stefanovića da stoje iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika navodno završava u Jemenu.

#Napad

#Nebojša Stefanović

'