Tužba protiv kompanije "Kriosejv" zbog matičnih ćelija

Federalna kancelarija za javno zdravlje (FOPH) podnela je tužbu javnom tužilaštvu Ženeve protiv kompanije "Kriosejv" i kompanijskog menadžmenta. Postoje indikacije da je kompanija možda prekršila Zakon o transplantaciji, saopštio je "Svismedik"

Od 2016. godine ona je imala licencu FOPH da uvozi, izvozi i čuva matične ćelije iz krvi pupčanika.

FOPH je uklonio sa liste vlasnika licenci "Kriosejv" krajem avgusta, nakon što je kompanijski ogranak u "Plan-lez-Uatu" izbrisan iz komercijalnog registra kantona Ženeva.

Kompanija je saopštila da je prebacila matične ćelije koje je čuvala u Poljsku i vlasti više nisu mogle da kontaktiraju nikoga iz kompanije.

FOPH je formalno povukla licencu koju je izdala Kriosejvu AG, uključujući ogranak u "Plan-ez-Uatu", 16. septembra i zabranila joj da nastavi čuvanje, uvoz ili izvoz matičnih ćelije iz krvi pupčanika u Švajcarskoj.

Istrage se sprovode u bliskoj konsultaciji da Svismedikom.

Švajcarska agencija za terapeutske proizvode je povukla licencu "Kriosejvu" da radi sa matičnim ćelijama iz krvi pupčanika koja odmah stupa na snagu i pokrenula sopstveni postupak za eventualno kršenje Zakona o terapeutskim proizvodima i zakona o transplantaciji.

Svismedik je, u koordinaciji sa FOPH i uz podršku kantonalnog tužilaštva i Federalne kancelarije policije, sprovela nekoliko pretresa kuća u Švajcarskoj 10. i 11. septembra 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво