Tramp najavio oštrije sankcije za Iran; Teheran poslao upozorenje

Agencije

18. 09. 2019. u 10:10

"Naložiću mininstru finansija da znatno pooštri sankcije protiv iranske države", naveo je predsednik SAD. Teheran poslao upozorenje da bi svaki korak SAD prema Iranu dobio direktnu reakciju

Трамп најавио оштрије санкције за Иран; Техеран послао упозорење

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će "znatno" pooštriti sankcije Iranu, posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje Vašington odgovornost pripisuje Teheranu.

"Naložiću mininstru finansija da znatno pooštri sankcije protiv iranske države", naveo je Tramp na Tviteru ne navodeći druge detalje.

Te sankcije će biti dodate sankcijama koje je od ranije Vašington uveo Teheranu od kada su se SAD u maju 2018. godine povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

IRAN POSLAO UPOZORENjE

DUBAI - Iranski odgovor na eventualni vojni napad neće biti "ograničen na njegov izvor", poručio je Teheran u zvaničnoj diplomatskoj noti upućenoj Vašingtonu, prenosi agencija ISNA.

U službenoj noti koja je upućena SAD preko švajcarske ambasade, Iran je ponovio da ne stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pisanje iranske agencije.

Kako se navodi, Teheran je poslao i upozorenje da bi svaki korak SAD prema Iranu dobio direktnu reakciju.


SAD UPOZORAVAJU GRAĐANE: OPREZ AKO PUTUJUJETE U SAUDIJSKU ARABIJU


Američki Stejt department upozorio je građane SAD da budu izuzetno oprezni ukoliko putuju u Saudijsku Arabiju.

Upozorenje je objavljeno na veb sajtu Stejt departmenta, a usledilo je nakon napada na naftno postrojenje Saudi Aramko.

Kako prenosi agencija Rojters, predstavnici Misije SAD u Saudijskoj Arabiji i njihove porodice nemaju dozvolu da koriste aerodrom u Abhi bez odobrenja šefa Misije.

Aerodrom Abhi često je meta napada dronovima i bespilotnim letelicama iz Jemena, gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori protiv pobunjeničke grupe Huti.

ROHANI: RIJAD DA SHVATI NAPADE KAO UPOZORENjE


Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je danas da bi Saudijska Arabija trebalo da shvati nedavni napad dronovima na svoja naftna postrojenja kao upozorenje i da prekine intervenciju u Jemenu.

Hasan Rohani, Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još: POSLEDICE NAPADA NA RAFINERIJU: Gerilci „praćkom“ nadigrali moćni američki „Patriot“

Rohani je to izjavio na sastanku vlade, a u snimku koji je emitovala državna televizija nije se bavio američkim i saudijskim tvrdnjama da Iran stoji iza subotnjeg napada na saudijsku rafineriju i naftno polje.

Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije interveniše u Jemenu od marta 2015, boreći se protiv šiitskih pobunjenika Huta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Slobodan J. - Beograd

18.09.2019. 11:08

Šta će sad skoro pola naših devojaka, koje su tamo udate za svoje muževe Arape...?

kambek

18.09.2019. 13:37

@Slobodan J. - Beograd - pa neka se vrate I udaju za naše fudbalere a ovi što napadaju ameriku neka dobro razmisle ko je zaustavio pogibiju srpske dece nije rusija I kina nego amerika dejtonom I kumn. sporazumom a iza ovoga podobro stoji rusija baš kao I iza raspada sfrj

Mika

18.09.2019. 11:38

Koje zlo Amerika pravi u celom svetu, njihovi gradjani treba da budu oprezni u velikom broju zemalja...

Mikiboy

18.09.2019. 11:49

Uveren sam da kako rade nece dugo proci a vlasti ce ih upozoravati, oprez ako zivite u Americi.Ja vec sada kao da cujem zvuk sirena po gradovima Amerike.

Р.Српска

18.09.2019. 12:50

није Иран неко са киме Амери могу шта хоће у случају да их нападну чека их паклен одговор...Иран је некад био Персијско царство а њихови борци су једни од најбруталнији!!!

Niko

18.09.2019. 13:47

Da su pametni ovi iz irana.. Omana.. Jemenada udare brzo i zestoko po naftnim poljima arabije... Sve srusiti kao tepsiju.. A kada sve bude sruseno.. Prodavati im svoju naftu.. 300 dolara barel

Pa Vidi Ovako

18.09.2019. 18:37

Izgleda mi da Izrael, Arabija, Britanija i USA, baš žure svom kraju... Ceo svet su okrenuli protiv sebe. Ove šačice njihovih plaćenika i ovde i svuda po svetu, ostaviće ih čim im padne prva Hodrogenka...

Ролекс.

19.09.2019. 03:39

Iran nije Irak danas je drugo vreme naoruzan do zuba i to ce se obiti Americi o glavu.