Oštetili klinički centar za 26 miliona

Z. U.

17. 09. 2019. u 17:47

Iza rešetaka trinaestoro ljudi zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Među privedenima rukovodioci ustanove, hirurg, posrednici

Оштетили клинички центар за 26 милиона

KC Kragujevac

POLICIJA je u utorak uhapsila 13 osoba zbog sumnje da su oštetile Klinički centar Kragujevac za oko 26 miliona dinara. Uhapšena su dva rukovodioca ove zdravstvene ustanove, kao i devet čelnika raznih firmi, posrednika, koji su prodavali medicinska sredstva i opremu. Iza rešetaka su i jedan hirurg i njegova saradnica zbog izvođenja estetskih operacija o trošku države.

Uhapšeni su rukovodioci u Kliničkom centru Kragujevac D. P. (49) i N. S. (48), koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja u postupku javnih nabavki, kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist. Lisice su stavljene i B. B. (40), M. C. (64), M. D. (58), M. K. (45), B. M. (45), D. M. (49), D. N. (42), A. Z. (34) i D. S. (47).

Sumnja se da su D. P. i N. S., u dogovoru sa ponuđačima, prilagođavali uslove ponuda i izradu tehničke specifikacije, kako bi, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, favorizovali određene firme, na osnovu čega su one dobijale ugovore u nabavkama medicinskih sredstava i opreme. U izvršenju krivičnog dela, kako se sumnja, pomagala mu je uhapšena devetorka tako što su mu navodno dostavljali specifikacije i ponude.

Priveden je i G. A. (55), koji se sumnjiči da je obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac. On se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja, trovina uticajem i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je u službene isprave za te operacije G. A. unosio neistinite dijagnoze, čime je omogućio da one budu naplaćene od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara. Privedena je i njegova saradnica M. G. (43), zbog sumnje da mu je pomagala tako što je uzimala novac od pacijenata i predavala ga njemu. Takođe, ona se tereti da je sačinjavala lažnu dokumentaciju i račune u kojima je navodila da su obavljene intervencije koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje, iako je bila reč o estetskim operacijama koje pod to ne potpadaju.

Navodno su neke estetske operacije nedozvoljeno radili na račun Fonda / Foto Ilustracija


ZADRŽAVANjA DO 48 SATI

OSUMNjIČENIMA D. P., G. A., M. G. i N. S. određeno je zadržavanja do 48 časova. Oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni već privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nik

17.09.2019. 18:01

Proverite samo sta radi firma pro media Ki i kako dobijaju tendere u klinickim centrima.

Гојко

17.09.2019. 18:49

Kako su toliko naivni i da ne znaju da će ih Srbin rado okucati...A mogli su da dobiju 10 posto povećanje plata krajem godine,a ovako će ih advokati ošišati-

ЛОЛА АЛАС

17.09.2019. 18:55

Види се да ИДЕДУ ИЗБОРИ, Из аероплана се види..... Све ће те да пустите на слободу и још ћете да им платитет одштету, ОД МОЈЕ ПОРЕЗЕ....