Netanjahu o današnjim parlamentarnim izborima: Rezultati će biti tesni 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će rezultati današnjih parlamentarnih izbora biti „tesni“.

Netanjahu je glasao jutros u Jerusalimu zajedno sa svojom suprugom Sarom. On teži da četvrti put uzastopno a peti put ukupno, postane premijer u vreme kada mu prete optužnice za korupciju.

Glavni rival mu je penzionisani komandant vojske Beni Ganc, čiji je savez partija centra po ispitivanjima javnog mnjenja rame uz rame sa Netanjahuovim konzervativnim Likudom. Međutim, ni jednoj od tih stranka neće biti lako da obrazuje većinsku koaliciju sa manjim partijama, konstatuje AP.

Netanjahu poriče sve optužbe, osuđujući policiju, tužioce i medije za „lov na veštice“ ne bi li ga zbacili sa vlasti. Ako bude optužen biće pod velikim pritiskom da se povuče čak i ako pobedi na izborima, konstatuje AP.

Ganc koji se udružio s popularnim političarem Jairom Lapidom, vođom partije Ješ atid (Ima budućnosti) će pokušati da iskoristi Netanjahuovu ranjivost. On je možda jedini koji može da se nadmeće s Netanjahuom zbog svog bezbednosnog kredibiliteta iako je njegova kampanja saveza Plavo belo ocenjena kao neinspirišuća, a platforma nejasna.

Ostaje da se i da li je to što nudi dovoljno da se smeni Netanjahu koji je premijer neprekidno u poslednjoj deceniji, a ukupno više od 13 godina.

Rivlin apelovao na Izraelce da glasaju, obećavši da neće morati ponovo

Predsednik Izraela Ruven Rivlin obećao je jutros, na početku izraelskih parlamentarnih izbora, drugih ove godine, da će učiniti sve što može kako bi osigurao da Izraelci ne moraju ponovo da glasaju za nekoliko meseci.

„Učiniću sve što mogu da sprečim dalje izbore i da se vlada brzo obrazuje“, saopštio je Rivlin koji bira kandidata za premijera nakon izbora.

Rivlin je već nekoliko puta u poslednjim nedeljama dao slično obećanje, a sinoć je objavio video snimak na svom Fejsbuk nalogu. On je nastojao da podseti da se „u igri demokratije uticaj postiže samo kroz glasačku kutiju“, a danas je rekao na biralištu u Jerusalimu: „Morate glasati, to je zaista neophodno“, preneli su izraelski mediji.

Rivlin je posle aprilskih izbora poverio zadatak premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da obrazuje vladajuću koaliciju. Netanjahu međutim nije u tome uspeo.

Umesto da Rivlin tada poveri taj zadatak drugom kandidatu Netanjahu je odlučio da se parlament raspusti i raspišu novi izbori.

Posle glasanja u aprilu izgledalo je da će Netanjahu sa svojim tradicionalnim saveznicima, nacionalističkim i ultrareligioznim jevrejskim partijama, obrazovati vladajuću koaliciju, podseća AP.

Međutim, Avigdor Liberman, njegov nekadašnji saveznik, a sada rival odbio je da uđe u takvu koaliciju protiveći se preteranom uticaju koji se daje verskim partijama.

Ispitivanja javnog mnjenja predviđaju da bi se nešto slično moglo desiti i ovog puta i da Liberman ponovo bude ključan za obrazovanje koalicije.

On je danas glasao rano u jevrejskom naselju Nokdim na Zapadnoj obali.

Taj nekadašnji ministar odbrane najavio je da neće biti trećeg glasanja i da će partije morati da se pomire s onim što bude rezultat ovih izbora.

Što se njega tiče on će ući samo u vladu jedinstva koju čini Netanjahuov konzervativni Likud i Netanjahuov glavni protivnik lider partije centra Plavo belo Bni Ganc, bez verskih stranaka.

Međutim, Liberman, rodom iz Moldavije, nije jedni koji bi mogao da odluči o budućnosti Netanjahua premijera koji je najduže na toj funkciji u istoriji Izraela.

Ključne bi mogle biti neke manje stranke koje nastoje da predju izborni cenzus.

Veća izlaznost arapskih glasača bi mogla da mu nanese štetu.

Netanjahu teži većini od 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu sa saveznicima koji bi mogli odobriti zakon na osnovu kojeg bio dobio imunitet od sudskog gonjenja.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelbit preporučio je da se protiv Netanjahua podignu optužnice u tri odvojena korupcionaška slučaja nakon saslušanja pre sudjenja planiranog za početk oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari