Najnovije vesti
IT
Preći na novi iPhone ili ne?

Preći na novi iPhone ili ne?

iPhone 11 trebalo bi uskoro da se pojavi i kod nas. Jedna od informacija koja se isčekuje jeste cena za sprsko tržište, ali ako bude slično prethodnim godinama, možemo očekivati da će koštati oko 200-300 evra više nego u Americi. Glavno pitanje je vredi li novi iPhone toliko, odnosno da li bi svoj stari iPhone XS trebalo zameniti sa iPhone 11 Pro.

iPhone Foto: RAS Srbija
iPhone

Razlika u dizajnu je minimalana. Veličina ekrana je ostaa ista, 5,8 inča kod manjeg i 6.5 inča kod većeg modela. iPhone 11 i iPhone11 Pro imaju super retina XDR displej koji je i dalje OLED, ali kako kažu iz Apple on je sada svetliji i kvalitetniji. Poleđina telefona je sada matirano staklo i možda je negde bolja opcija od glosi verzije.

iPhone 11  Pro
Foto: RAS Srbija
iPhone 11 Pro

Usek na prednjoj strani je ostao isti kao kod prošlogodišnjeg modela sa tim što je kamera umesto 7 megapiskela sada 12 megapiskela a sama funkcija FaceID za otključavanje telefona je efikasnija i brža i može se koristiti iz različitih uglova.

Ono što je međutim definitivan napredak ove godine i veliki plus za iPhone 11 i 11 Pro jeste jača baterija. iPhone 11 Pro daje i do četiri sata dodatnog korišćenja telefona u odnosu na iPhone XS a iPhone11 Pro Max i do pet sati duže. Ali, Apple je odlčio i ovoga puta da ne stavi na svoje telefone opciju bežičnog punjenja drugih uređaja. Napokon, Apple je omogućio korisnicima i brzo punjenje pa će tako 50 odsto bateije moći da se dopuni za 30 minuta.

Nova linija Apple telefona
Foto: EPA;
Nova linija Apple telefona

Novitet je i night mode kao i ultraširokugaona kamera što je konkurencija odavno imala. Ali ako ste verni Apple telefonima ovo bi moglo da bude nešto što ćete računati kao plus za nove modele. Noćni mod se inače automatski uključuje a navodno je i HDR poboljšan a sa prvim apdejtom trebalo bi da bude dostupna i opcija Deep Fusion koja će pojačati detalje na slici i smanjiti [umove.

Nije da ćete baš ići na ronjenje sa novim telefono, ali iPhone 11 Pro i 11 Pro Max su vodootporni do 4 metra dubine i do 30 minuta pod vodom što je bolje od otpornosto prošlogodišnjih modela.

E sada, ono što je izostalo sa novih telefona jeste 3D Touch koji je mnogima bila nebitna funkcija na Apple telefonima i još bitnije nema opcije za 5G koja polako već postaje standard, a pogotovo kod uređaja čija je cena preko 1.000 evra.