');
Blic Biznis Vesti

ZABRANA UVOZA DAJE PRVE REZULTATE Smanjen broj uvezenih starih zagađivača

Zabrana uvoza polovnih vozila s motorom Euro 4, koja je na snazi već dva meseca, znatno je uticala na smanjenje uvoza starih zagađivača u BiH.

automobil-parking-1 Foto: Shutterstock / RAS Srbija
automobil-parking-1

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, kažu da je u periodu od juna do augusta ove godine u tu zemlju uvezeno 17.239 automobila, dok je u istom periodu prošle godine u BiH uvezeno 21.764 automobila.

Najprimetnija je razlika u julu i augustu. Na primer, u avgustu prošle godine u BiH su uvezena 6.643 automobila, dok je ove godine taj broj umanjen za 1.811 vozila. Slični su podaci i za jul ove godine kada je u BiH uvezeno 2.178 vozila manje u odnosu na juli 2018. godine.

Pročitajte još

"Prema prikazanim podacima, vidljivo je da je nakon stupanja na snagu nove odluke o motoru koji može biti u vozilima koja se uvoze u BiH, došlo do pada broja uvezenih vozila", kazao je Ratko Kovačević, portparol UINO BiH.

Ukoliko se smanjenje nastavi, što predviđaju iz ovlašćenih stanica za tehnički pregled vozila, vozni park u BiH mogao bi biti u velikoj meri obnovljen, odnosno može se očekivati veliko smanjenje starih zagađivača.

Enes Maslo iz ovlašćenih stanica za tehnički pregled Sarajevo-osiguranja ističe kako se u poslednjih pet godina pojavljuje sve više novih vozila.

"Mogu reći kako je sve manje vozila iz osamdesetih i devedesetih godina, tipa Golf 2 ili Golf 3. Na tržištu se pojavljuju nova vozila i generalno se dosta čistimo od starih vozila", rekao je Maslo.

Pročitajte još

Odluka o zabrani uvoza vozila s motorom Euro 4 trebalo je da stupi na snagu još 1. aprila ove godine, ali iz UINO su produžili rok zbog onih koji su u međuvremenu uvozili takva vozila. S tim u vezi građani BiH su u prvim mesecima 2019. godine, verovatno upoznati s predstojećom zabranom, sve intenzivnije uvozili polovna vozila. Sada je u velikoj meri primetan pad trenda uvoza polovnih automobila.

Podsećamo, gotovo 80 odsto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što BiH čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi. Nova zabrana mogla bi se odraziti na promenu ove situacije.