Kako izgleda "Beograd na daljinski"?

Nekoliko desetina ljudi sa slušalicama na ušima, sledeći uputstva Danice, krenulo je sa Novog groblja ka gradu, kroz kapiju koja odvaja žive od mrtvih, u gradsku vrevu, upuštajući se u istraživanje grada, sebe i drugih, prvog dana 53. Bitef festivala.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.09.2019.

09:24

Kako izgleda
Ilustracija/Foto: ToskanaInc /depositphotos

"Beograd na daljinski" je projekat Štefana Kegija i Jorga Karenbauera i čuvene kompanije "Rimini Protokol", a u režiji Antona Rozea, kojom je u danu Prologa danas počeo Bitef festival, čije je svačano otvaranje zakazano za sutra u Narodnom pozorištu sa predstavom "Orest u Mosulu" Mila Raua.

Za start predstave neobičnog koncepta, odabrano je Novo groblje, gde svi učesnici (publika) dobijaju slušalice, a nakon potpisivanja saglasnosti da se upuštaju u dvočasovnu turu koja može biti fizički zahtevna. Ubrzo uz zvuk ptica i tihe muzike, javlja se Danica, glas koji će većim delom puta voditi učesnike.

Ona im skreće pažnju da se okrenu oko sebe, pogledaju drveće i spomenike, upozoravajući ih da u budućnosti će sve teže biti razlikovati živo od mrtvog, ljude od mašina. Nakon što Danica zamoli svakog da izabare po jedan grob i zamisli čiji je, iskustva i sećanja tu sahranjene osobe i šta se sa tim dešava kada čovek bude zakopan. Tako započinje 120 minuta "stajanja na oblaku i posmatranja grada".

Slični i opet različiti pojedinci, među kojima je bilo, novinara, pozorišnih stvaralaca, ambasador i sam reditelj Roze, kao svojevrsna horda, kako ih je Danica nazvala, krenuli su vođeni njenim glasom, do prvog u nizu semafora, 'malih verzija automatizovane diktature".

Šetajući gradom sa slušalicama na ušima, uz upitne poglede prolaznika, posmatrali su grad oko sebe, razmišljali kako se osećaju kao članovi horde, suočavali se sa izazovima, da li potpuno slediti upustva glasa iz slušalica ili se rukovoditi sopstvenim odlukama. Da li ćete izvesti piruetu na pokretnim stepenicama u podzemnoj stanici Beovoza, da li se možete, dok čekate voz, odupreti porivu da pogledate u mobilni telefon, da li ćete trčati po suncu Tašmajdanskim parkom, kako ćete reagovati posmatrajući kase u supermarketu, kupce i prodavce kao svojevrsnu setnu predstavu o izolovanosti pojedinca u potrošačkom društvu... samo su neki od zadataka pred kojima su se našli današnji učesnici predstave "Beograd na daljinski".

U jednom trenutku grad se "pretvara" u komjutersku igricu gde su prolaznici prepreke i protivnici, u drugom glas iz slušalica traži od učesnika da se uhvate za ruke i po dvoje hodaju kao u obdaništu ili da odluče kojom stranom žele da idu zavisno do toga da li ostaju u zemlji ili odlaze. Odmarali su u Crkvi Svetog Marka uz mnoga pitanja o sopstvenom smislu, postojanju, smrtnosti i prolaznosti, išli unazad pred Narodnom skupštinom ostavljajući za sobom predrasude, strahove, plesali pored spomenika Nikoli Pašiću i veliku avanturu završili na krovnoj terasi Kombank dvorane zapitani gledajući Beograd pod svojim nogama dokle su spremni da slede glas iz slušalica.

"Beograd na daljinski" na najbolji način uvodi publiku u umetničku i tematsku liniju ovogodišnjeg Bitef festivala, a to su imerzivno pozorište u kome publika zapravo stvara predstavu, i preispitivanje zajednice. Predstava će se igrati svakog dana tokom trajanja festivala, do 26. septembra, od 11 i 17 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: