"Nećemo pregovarati sa SAD, nikad. Njihova politika će propasti"

Iran neće pregovarati sa SAD, nikad. Politika Vašingtona zasnovana na maksimalnom pritisku će propasti, izjavio vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

08:38

EPA-EFE/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

"Iranski zvaničnici nikada neće razgovarati sa Amerikom... to je deo njihove (američke) politike da vrše pritisak na Iran... njihova politika maksimalnog pritiska na Iran će propasti", rekao je Hamnei u televizijskom obraćanju.

Iranske vlasti saopštile su juče da neće biti sastanka iranskog predsednika Hasana Roanija i njegovog američkog kolege Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama na zasedanju Generalne skupštine, nakon što je Bela kuća u nedelju ostavila otvorenu mogućnost potencijalnog sastanka.

"Takav događaj (sastanak Tramp-Rohani u Njujorku) nije na našem dnevnom redu, niti će se dogoditi. Takav sastanak se neće održati", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Mosavi za državnu televiziju.

Teheran je više puta odbio takav sastanak, prenosi Rojters.

Odnosi Teherana i Vašingtona počeli su da se ozbiljno komplikuju nakon što je Tramp povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Potom su usledili incidenti s napadima i zaplenama tankera. U jeku toh napetosti Iran je oborio američki dron, zbog čega je Tramp izdao, pa povukao naređenje o napadu na Iran.

Napad na postrojenje nafte u Saudijskoj Arabiji i nova zaplena tankera od Irana najnovije su tačke u pogoršanju odnosa dve zemlje, koje utiču na ceo svet, počev od cena nafte pa do straha od novog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: