Fudbal

"Sječa" trenera obilježila početak BHT Premijer lige

"Sječa" trenera obilježila početak BHT Premijer lige
Foto: Jabuka TV | "Sječa" trenera obilježila početak BHT Premijer lige

Osam kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu je odigrano do sada, a čak šest trenera je dobilo otkaz, svojevoljno ili sporazumno napustilo klupu.

Posljednji u nizu koji je postao bivši je Denis Ćorić. Odstupio je u nedjelju naveče nakon što su fudbaleri Širokog Brijega pod njegovim vodstvom na domaćem terenu na stadionu "Pecara" poraženi od Tuzla sitija rezultatom 0:3. Poveli su pogotkom Matea Marića u 12. minuti, ali su gosti preokrenuli golovima dvostrukog strijelca Voje Ubiparipa u 39. minuti iz jedanaesterca i u 62, te Saida Husejinovića u 51. minuti. Bio je to ujedno i peti vezani meč u kojem prošlosezonski finalisti Kupa BiH i učesnici kvalifikacija za Ligu Evrope nisu upisali pobjedu.

"Dobro smo otvorili utakmicu, na vrijeme poveli i imali dvije velike prilike da udvostručimo vodstvo. Nažalost, ponovno je izostala prava realizacija, naša stara boljka. Odlučio sam da dam ostavku i odem sa mjesta trenera. Bila mi je čast i zadovoljstvo trenirati ovu momčad. Pokušao sam napraviti rezultat i podignuti ovu momčad, ali neke stvari se nisu poklopile, realizacija nas je koštala. Lakše je otići meni, nego igračima", rekao je Denis Ćorić, koji je ujedno ukupno drugi trener koji je napustio Široki Brijeg ove sezone.

Ranije je to uradio i makedonski stručnjak Goce Sedloski, a i ovoga puta Uprava kluba je ekspresno reagovala. Nakon prihvaćene ostavke Ćorićevog nasljednika već u nedjelju naveče imenovan je Toni Karačić. Dugogodišnjem šefu Škole nogometa NK Široki Brijeg i nekadašnjem selektoru mlade U19 reprezentacije BiH ovo će biti drugi mandat na klupi tima sa "Pecare". Posljednji put na klupi NK Široki Brijeg bio je u sezoni 2009/10. Do sada je prvu ekipu vodio u ukupno 26 susreta, u kojima je ostvario 15 pobjeda, šest remija te pet poraza.

Osim Ćorića, te Goce Sedloskog, dvojca u Širokom Brijegu, bez posla su u aktuelnoj sezoni ostali još Ibro Rahimić u Veležu, Elvedin Beganović u Mladosti iz Doboja kod Kaknja, zatim turski stručnjak Hasan Ozer, te Boris Savić u Zvijezdi 09.

Slavoljub Bubanja u pretprošlom kolu naslijedio je Savića na klupi tima iz Stanišića, ali im promjena ipak nije donijela željeni rezultat. Zvijezda 09 je u nedjelju naveče u gostima kod aktuelnih šampiona i osvajača Kupa BiH, fudbalera Sarajeva, poražena rezultatom 0:2. Utakmicu je, osim pobjede Sarajeva, obilježio i žuti karton dosuđen Husrefu Musemiću. Trener domaćih tako je na svojevrstan način ušao u istoriju kao prvi iz BiH koji neće moći voditi ekipu u narednom meču zbog žutih kartona. Riječ je o pravilu koje je FIFA uvela od ove sezone. Musemić će tako sa tribina gledati sutrašnju utakmicu šesnaestine finala Kupa BiH protiv Ljubuškog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije