Knjige će voditi profesionalci

S. B.

16. 09. 2019. u 17:00

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji donosi izvesne promene

Књиге ће водити професионалци

Depositphotos

RAČUNOVODSTVOM će u Srbiji i dalje moći da se bave svi koji to znaju, ali će makar jedan zaposleni u firmi, bilo velikoj, bilo maloj, morati da ima profesionalno znanje iz ove oblasti. To će biti uslov za registraciju računovodstvenih usluga. A već registrovani će imati na raspolaganju tri godine da dokažu da među sobom imaju baš takvog profesionalca. Ovo je jedna od novina koje donosi Nacrt zakona o računovodstvu.

- Nova zakonska rešenja treba da omoguće unapređenje sistema korporativnog finansijskog izveštavanja u Srbiji - kaže pomoćnik ministra finansija, Filip Šanović. - To će biti pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, državne organe i institucije, kao i na strane i domaće investitore.

U obrazloženju Nacrta zakona stoji da je do sada u Srbiji bilo moguće registrovati se za pružanje računovodstvenih usluga bez bilo kakvih uslova, osim u pogledu registracije u APR.

- Pravna lica i preduzetnici koji žele da se profesionalno bave pružanjem računovodstvenih usluga, a trenutno ih u Srbiji ima oko 8.000, upisivaće se u javni Registar pružalaca računovodstvenih usluga koji će voditi Agencija - piše u nacrtu. - Računovođa koji obrađuje podatke na računaru moraće da koristi računovodstveni softver. On omogućava funkcionisanje sistema internih računovodstvenih kontrola i onemogućava brisanje proknjiženih poslovnih promena.



POPRAVNI

MENjA se i Zakon o reviziji. Ovim nacrtom Komisija dobija ovlašćenje za javni nadzor nad obavljanjem revizije, čije će delovanje biti usmereno na zaštitu javnog interesa u radu Komore, društava za reviziju, samostalnih revizora i licenciranih ovlašćenih revizora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

neca

17.09.2019. 07:33

@nele - Finansijske izvestaje nece moci da potpisuje ko stigne, nego licencirani ovlasceni racunovodja. Sve firme koje se bave knjigovodstvom ili zaposljavaju racunovodje morace da imaju jednog licenciranog.

Tanja

17.09.2019. 12:22

@nele - A licenciranje će vršiti odabrani i za to naplaćivati koliko oni misle da treba.

Dragisa Savic

17.09.2019. 10:11

A hoce li se prestati sa primanjem partijskih neskolovanih ljudi u drzavnom sektoru i kada ce se prestati sa finansiranjem nerentabilnih JP partijskih firmi koje imaju i po trostruko vise zaposlenih nego sto je realno.Kada ce se gubitaskim firmama uvesti minimalac umesto sto primaju plate kao da najbolje posluju ? Kada ce prestati politika da svaka drzavna firma ima svoj vozni park i skole i vrtici ..?Skole treba da rade ono za sta su registrovane a vozikanje sluzbenim kolima je zloupotreba