');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

INTERVJU Ana Brnabić: Ja nisam LGBT premijerka, nego premijerka koja je LGBT

Rešavanje kosovskog pitanja nije bilo lako otvoriti, ali upravo takve stvari prave razliku između političkih kalkulanata i državnika koji pišu istoriju - kaže u intervjuu za rođendansko izdanje "Blica" predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Završeni su koridor 10, Klinični centar u Nišu, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti. Pokrenuli smo reformu obrazovanja, ulažemo mnogo sredstava u modernizaciju škola. Okrećemo Srbiju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama. Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Završeni su koridor 10, Klinični centar u Nišu, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti. Pokrenuli smo reformu obrazovanja, ulažemo mnogo sredstava u modernizaciju škola. Okrećemo Srbiju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

Iskreno veruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu istorijski dogovor Srba i Albanaca.

- Kada je većina u Srbiji podržavala zamrznuti konflikt, predsednik Vučić je imao političke hrabrosti da pokrene pitanja dogovora Srba i Albanaca. To je bila teška, nepopularna, ali u isto vreme jedina ispravna i odgovorna odluka. Time se pokazuje briga za generacije koje dolaze jer postoji jedna opasnost koju zamrznuti konflikt nosi sa sobom, a to je da se u nekom trenutku on odmrzne. Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost. Nažalost, mnogo vremena i mnogo prilika smo propustili da rešimo ovo pitanje. Danas se zbog toga nalazimo u mnogo težoj situaciji nego što je bio slučaj pre 10 ili 15 godina.

Jeste li svesni da biste mogli da uđete u istoriju kao predsednica Vlade čiji će potpis stajati na dokumentu koji će značiti rešenje višedecenijskog spora?

- Svesna sam svoje uloge i trudim se da doprinesem pronalaženju rešenja.

Šta bi po vašem mišljenju bilo prihvatljivo rešenje?

- Licitiranje bi bilo politički neodgovorno. Neko kompromisno rešenje je jedino moguće. Ono mora da podrazumeva upravo ono što predsednik Vučić uvek naglašava, a to je da obe strane nešto izgube, ali da i nešto dobiju. Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rešenja. A i jedna i druga strana mogu da dobiju mnogo - stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet.

Pročitajte još

Kada očekujete da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto?

- Naša pozicija je od prvog dana jasna. Priština je uvela takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije kako bi prekinula dijalog, tako da bi njihovo ukidanje trebalo da bude znak da su spremni da nastavimo razgovore. Sve dok to ne bude urađeno, nema nikakve poente da govorimo o dijalogu. Mogu da kažem da se nadam da će takvu odluku doneti u skorijoj budućnosti jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - i Srbima i Albancima.

Sutra putujete u Berlin na sastanak sa kancelarkom Merkel. Šta očekujete od sastanka u Berlinu?

- Srbija danas ima odlične odnose sa Nemačkom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner i moja je želja da u Berlinu te dobre odnose potvrdim i jače ih učvrstim. Nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 60.000 ljudi. Zaslugu za ovakve odnose, kako političke tako i ekonomske, pre svih ima predsednik Aleksandar Vučić koji je mnogo toga uradio kako bi se odnos Nemačke prema našoj zemlji poslednjih godina promenio. Činjenica je da sa Nemačkom imamo neslaganje kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali je i pored toga Srbija pokazala da je pouzdan, iskren i predvidiv partner Nemačkoj. U mnogim situacijama nam je bila veoma značajna podrška kancelarke Angele Merkel koja je ostala posvećena Zapadnom Balkanu i u vremenima kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim delom Evrope. Uvek ćemo ovo znati da cenimo.

Jeste li čuli kritike da se vaša retorika promenila od momenta kada ste ušli u vladu do danas. Čini ste da ste dosta zaoštrili. Zašto?

- Nisam sigurna da bih to nazvala zaoštravanjem. Moguće da sam manje diplomata u nastupima, a više govorim istinu takva kakva jeste ili kako je ja vidim. To je prirodno u situaciji kada ste svakoga dana suočeni sa napadima i osporavanjima – sa jedne strane onih koji su do juče tako neodgovorno vodili zemlju, a sa druge onih kojima baš ništa nije dobro. Ovi prvi su uništili ekonomiju, a sada vam sole pamet o prosečnim platama iako su danas višestruko veće nego kada su oni bili zaduženi za vođenje države. Govore vam o slobodi medija oni koje je Savet za borbu protiv korupcije indentifikovao kao ljude koji su zarobili medije. O vladavini prava ljudi koji su 840 sudija otpustili u jednom danu po čisto partijskoj osnovi. Etiketiraju da ste izdajnik oni koji ništa nisu uradili kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost, osim što su se obratili Međunarodnom sudu pravde na čemu će im Priština večno biti zahvalna. Ovi drugi kritikuju kada se bavimo toaletima i kanalizacijom, a kada pričamo o digitalizaciji, oni bi kanalizaciju. I tako sve u krug. Jednog dana vas vređaju zato što ste žena, drugog jer ste LGBT, trećeg ste ružni, četvrtog vam prete silovanjem. Istina i moja iskrena želja da radim u najboljem interesu svoje zemlje su najmoćnije oružje protiv svega toga.

Pročitajte još

Gde vidite sebe posle narednih izbora? Na kojoj poziciji?

- Trenutno sam fokusirana isključivo na važne projekte za koje želim da budu završeni u mandatu ove vlade i nekim analizama i predlozima koje bih želela da ostavim kao polaznu tačku sledećoj vladi. To je jedino fer prema građanima i prema državi.

Šta mislite o najavama dela opozicije da bojkotuje izbore?

- Ne razmišljam o tome. To je njihovo demokratsko pravo. To je, ujedno, i njihov jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze, a u koju su sami sebe doveli – kada vam je jedina politika već duže vreme vređanje i pretnje bez jasnih, konstruktivnih kritika i bez trunke objektivnosti da kažete da je nešto ipak dobro urađeno (npr. otvaranje Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti), onda dođete do toga da nemate ni podršku ni ideju s kojim ćete izaći na redovne parlamentarne izbore za koje samo četiri godine znate da dolaze. I onda smišljate sto i jedan razlog zašto na izbore nećete izaći. Ono što je zanimljivo jeste da se taj deo opozicije danas ne obračunava više sa nama već isključivo sa drugima u opoziciji. I to je još jedan pokazatelj kakvi su njihovi demokratski kapaciteti i kako oni shvataju demokratiju.

Da li mislite da postoje uslovi da bi svi izašli na izbore, govorim o stanju u medijima, o nesređenom biračkom spisku, pritiscima na birače...

- Već ste konstatovali da sam zaoštrila retoriku. Kako da ne zaoštrim retoriku kada vam o biračkom spisku govore Đilas, Jeremić, Borko Stefanović ili Boris Tadić. Da li znate kako je izgledao birački spisak u vreme kada je Demokratska stranka bila "sve i svja" u zemlji? Sve je bilo po papirima i papirićima. Nemoguće za proveru. Nemoguće za ažuriranje. Danas se automatski ažurira i sve je transparentno i to zato što smo mi digitalizovali matične knjige. Sve to nije postojalo do 2016. godine. Da li znate koliko je vremena, energije bilo potrebno da završimo takav posao? Danas se na izborne zakone žale oni koji su te zakone donosili. Na slobodu medija oni koji su medije uništili. Srbija od 2017. godine radi sa ODIHR-om na unapređenju izbornih uslova. Mnogo toga je urađeno. Pozvali smo misiju OEBS-a da posmatra izborni proces u Srbiji, ali sam sigurna da će i ove organizacije biti žigosane od strane Đilasa, Jeremića i Obradovića, baš kao što je to slučaj u prošlosti bio sa Dejvidom Mekalisterom.

Dragan Marković Palma kandidovao je Ivicu Dačića za premijera ispred koalicije SPS/JS. Šta mislite o “protivkandidatu”?

- Svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj politički stav. Dragan Marković nije glasao ni za izbor ove vlade, ali to mu nije predstavljalo problem da bude deo vladajuće koalicije.

Pročitajte još

LGBT zajednica je polagala nade u vas. Da li možemo da očekujemo skoro usvajanju zakona o istopolnim brakovima?

- Postoji ozbiljna zamena teza od strane onih koji me kritikuju. Ja nisam LGBT predsednica Vlade Srbije nego sam predsednica Vlade Srbije koja je LGBT. Veoma sam svesna svih problema LGBT zajednice u Srbiji. Verujem da ste svi videli vest da se moja partnerka porodila, ali niste mogli da vidite vest da sam ja postala roditelj jer mi zakon tako nešto ne dozvoljava. Tako da sve to i ja svakoga dana osećam na svojoj koži. Ono što sam pokušala da uradim jeste da svojim primerom utičem pozivitno na ljude u Srbiji koji iz raznoraznih razloga osporavaju LGBT prava. Želela sam da kroz mene vide da se LGBT zajednica ni u čemu ne razlikuje od heteroseksualne. Da volimo ovu zemlju. Da želimo da živimo u njoj, radimo u njoj, doprinesemo našem društvu. Činilo mi se da će to što ja to ne krijem dovesti do nekog pomaka u društvu. I ne mislim svakako da je to dovoljno, ali je to početak, i to značajan. Žao mi je što LGBT zajednica tako ne misli i to što sam ja uradila ne prepoznaje. Ja ću dalje raditi da status te zajednice bude u budućnosti bolji, kao i svih ostalih u Srbiji.

Šta je vaš najveći uspeh otkad vodite Vladu, a čime niste zadovoljni?

- Mnogo toga je urađeno u mandatu ove vlade. Završeni su projekti koji su decenijama bili odlagani kao što su koridor 10, izgradnja Kliničnog centra u Nišu, rekonstrukcija Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti. Pokrenuli smo reformu obrazovanja, ulažemo mnogo sredstava u modernizaciju naših škola. Danas imamo jedan od najnaprednijih evropskih modela kako uvesti programiranje u školama. Okrećemo Srbiju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama jer je to najbolji mogući način da uhvati korak sa najrazvijenijim delom sveta. Uvodimo elektronsku upravu kako bismo bili na usluzi građanima 24 časa, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini. To smo mogli tek pošto smo matične knjige preneli u elektronski oblik, pa onda državljanstva, pa sredili adrese jer preko 50% građana nije imalo adekvatne adrese. Samo nemojte pogrešno da me razumete, pred nama je mnogo toga što tek treba da bude urađeno. Ako govorimo o onome čime nisam zadovoljna, onda je to definitivno moj utisak da bismo mogli da budemo mnogo efikasniji. U politiku sam ušla iz privatnog sektora i mislim da u vladi moraju da vladaju pravila koja postoje u svakoj uspešnoj kompaniji ili korporaciji.

Ako ne možete da nam kažete imena, recite nam koliko ministara ne bi dobilo prelaznu ocenu?

- To ću prvo reći njima.

Nije važan papir, SNS i ja smo isti tim

O vašem učlanjenju u SNS dugo se govori. Kada ćete to ozvaničiti?

- To je sada već pitanje samo formalnosti. Ova stranka, odnosno njeni članovi, i ja smo već duže isti tim. Slavimo zajedničke uspehe, koji su ujedno uspesi naše zemlje, i borimo se zajedno protiv zajedničkih izazova. Biti tim sa nekim je mnogo više od toga da li ste potpisali neki papir.