Vesti

0

Mihailović (Beograd Prajd): Kašnjenje zakona o istopolnim partnerstvima otežava život LGBT+ ljudima

Autor: JU

Izvor: Beta

Mihailović (Beograd Prajd): Kašnjenje zakona o istopolnim partnerstvima otežava život LGBT+ ljudima

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

"Svako prolongiranje otežava osobama koje žive u istopolnim zajednicama da vode nomalan i uređen život i produbljava sistematsku diskriminaciju koja podstiče diskriminaciju i mržnju", kazao je Mihailović za agenciju Beta.

Na pitanje o jučerašnjoj izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić na Prajdu u Beogradu da se radi na izradi zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima i zakona o rodnom identitetu i da se razgovora sa nevladinim organizacijama, Mihailović je kazao da organizacije civilnog društva okupljene oko Beorgad Prajda nisu konsultovane i da je to, kako je rekao, čest problem.

"Pozivamo vlast da nas kao eksperte uključi u pripremu ove regulative", naveo je Mihailović za Betu.

On je komentaršiću jučerašnju izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić rekao je da u pravu kada kaže da "ona nije LGBT predsednica Vlade, već predsednica Vlade koja je LGBT osoba", ali da misli da ona kao pripadnica manjinske grupe mora da iskoristi svoj položaj i uticaj i da ukaže na probleme sa kojima se LGBT+ osobe suočavaju i da doprinese njihovom hitnom rešavanju.

"Ana Brnabić je uradila mnogo što se tiče vidljivosti LGBT+ zajednice, ali ne vidimo neki značajan napredak što se tiče legislative ili položaja LGBT+ zajednice u društvu. Činjenica da se ključni zahtevi Beograd Prajda ne menjaju godinama pokazuje da ni jedan zahtev nije usvojen niti ozbiljno razmatran", ocenio je Mihailović.

Reagovao je i na današnje saopštenje Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) koji je zatražio zabranu održavanja Parade ponosa "sve dok LGBT+ osobe ne prestanu da svesno provociraju i vređaju nacionalna i verska osećanja većine stanovništva" navodeći da smatra da poziv na protivustavno delovanje poput zabrane slobode okupljanja ukazuje "na potpuno nerazumevanje principa građanskog života i demokratskih vrednosti".

"Optužbe za 'vređanje nacionalnih i verskih osećanja većine' su apsurdni, cilj Beograd Prajda je unapređenje celokupnog društva od kojeg će koristi imati i LGBT+ i ne-LGBT+ građani i građanke Srbije. Beograd Prajd je otvorena manifestacija na kojoj su svi dobrodošli a koja, između ostalog, želi da doprinese očuvanju slobode govora i mišljenja, osim ako neko nosi poruke koje u sebi imaju element govora mržnje, što je zakonom zabranjeno", rekao je Mihailović za agenciju Beta i dodao da oni ne mogu da utiču na to šta se nalazi na transparentima koji građani sami donose.

Mihailović je rekao i da pripreme za sledeći Prajd poćinju uskoro, a da su organizatori za sada fokusirani na osvajanje EuroPRide-a za 2022. godinu za koju se Beograd Prajd kandidovao kao grad domaćina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR