16. septembar  2019. 16.40  | Izvor: Tanjug, FoNet

Nemačko-francuski izaslanik za Kosovo – logičan potez?

BEOGRAD -

Spekulacije da bi Nemačka i Francuska po uzoru na SAD mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, po mišljenju sagovornika Tanjuga bi bio logičan korak, jer je kosovsko pitanje i evropsko, pa bi to moglo da ubrza proces iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja, ali skreću pažnju i da sadašnje stanje stvari ne daje previše razloga za optimizam.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je mandat Federike Mogerini pokazao da ona u mnoštvu obaveza nije uspela da bude uspešan moderator čitavog procesa dijaloga Beograda i Prištine.

"Pošto je sada evidentnija rešenost vodećih država EU da dođe do ubrzanja procesa mislim da postoji realna mogućnost da se imenuje poseban izaslanik EU, a da bi u tom kadrovskom odabiru svakako nemačka imala jednu od vodećih funkcija", rekao je Đukanović koji je i profesro FPN.

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

Ako mogu, neka pomognu

"Ako mogu da pomognu, neka pomognu", izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarišući informacije o tome da Nemačka i Francuska žele da se uključe i posreduju u dijalogu Beograda i Prištine i izrazila nadu da će se razgovori nastaviti u što kraćem roku.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, navela da su Francuska i Nemačka partneri Srbije "sa kojima se slažemo i ne slažemo u nekim pitanjima, ali sa kojima postoji odlična komunikacija".

Podsetila je i da su te dve zemlje pozvale na ukidanje odluke o taksama i da se Priština oglušila o te zahteve jasnije nego ikada.

Premijerka ističe i da zbog taksi štetu trpi centralna Srbija, ali još više trpe svi koji žive na Kosovu.

Brnabić je potvrdila da će jedna od tema njenog susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel biti i dijalog Beograda i Prištine.

Podsetila je da je nakon sastanka sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, u Parizu trebalo da se održi i sastanak u Berlinu, ali da se odustalo zbog nemogućnosti postizanja rezultata.

Analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da je "kosovski problem evropski i balkanski problem" i da je logično da EU želi da ima izaslanika koji će štititi njene interese i viziju regiona Zapadnog Balkana.

Stanković je ocenio da kao ključno pitanje ipak ostaje kvalitet rešenja koje će EU ponuditi kao i kredibilnost obećanja o perspektivi regiona u EU.

Sadašnje stanje stvari ne nudi razloge za optimizam, već obilje razloga za sumnju i oprez, rekao je Stanković.

"Dakle i relevantan posrednik/izaslanik i kvalitetno rešenje i najzad mogućnost kredibilnih uveravanja i pozitivnih koraka ka punoj integraciji ovog prostora u EU", kaže Stanković.

Dodaje da je nezahvalno procenjivati ko bi mogao da bude izaslanik u dijalogu.

Sigurno je, kaže, da će to biti ličnost koja ima političko utemeljenje u svojoj državi i EU, ali dovoljno autoriteta za pregovarače bilo u kontekstu mogućeg rešenja, bilo u sklopu neke ponude koja bi bila izneta Srbima i Albancima.

Nemačka i Francuska su, kako prenose mediji započele razgovore o obnavljanju novog poglavlja dijaloga Beograda i Prištine i očekuje se da slede primer SAD imenovanjem posebnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

б аца  16. 09. 2019. | 22:37
Најн, данке. Они су већ признали "Косово". Да дођу једино ако повуку признање...