Tenzije na Dalekom istoku: Južna Koreja tužila Japan

Južna Koreja je pokrenula spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv Japana zbog izvoznih ograničenja zvaničnog Tokija, saopšteno je iz STO.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

15:49

Tenzije na Dalekom istoku: Južna Koreja tužila Japan
Foto: Depositphotos, seewhatmitchsee

Japan je u julu uveo strožu kontrolu na izvoz tri vrste materijala u Južnu Koreju koji se koriste u izradi čipova za smartfone i u proizvodnji ekrana, a nakon diplomatskog spora oko isplate odštete žrtvama prisilnog rada iz perioda japanske okupacije Južnokorejskog poluostrva od 1910. do 1945. godine.

Materijali pogođeni izvoznim kontrolama su fluorisani polimidi, fotorezisti i fluorid vodonika, koje koriste južnokorejske tehnološke kompanije poput Samsung elektroniksa, prenosi agencija Rojters.

Prema propisima STO, Južna Koreja i Japan bi trebalo da se sastanu u roku od 30 dana, a ako ti pregovori ne uspeju, Seul može zatražiti od Komisija STO za rešavanje sporova da izrekne presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: