Slatka para: Za godinu dana zaradili 700 miliona dinara

Samo jedno preduzeće koje se bavi recikliranjem automobilskih guma zaradilo je za godinu blizu 700 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 16.09.2019.

09:40

Slatka para: Za godinu dana zaradili 700 miliona dinara
Foto: Epa, ADI WEDA

Veliki deo prihoda potiče i od državnih subvencija, jer Srbija daje stimulaciju od 20 dinara po kilogramu.

"U Srbiji se godišnje reciklira oko 53.000 tona guma", kaže za "Novosti" Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. "Na osnovu programa koji smo sproveli 2013. i 2014, uz pomoć Kraljevine Norveške, napravili smo softver koji nam omogućava da tačno odredimo koliko se guma godišnje pojavi na našem tržištu", ističe.

Radović objašnjava da se, po sadašnjim pravilnicima, gume koje se uvoze nenamontirane na automobile "mere u tonama", a gume na automobilima u komadima. Radi se na novom pravilniku koji će, najverovatnije, iskoristiti neki od sličnih dokumenata razvijenih zemalja Zapada.

"To je bitno i zbog subvencija države, a Srbija daje jednu od najvećih stimulacija u regionu - Guma je veoma profitabilan materijal. Kada se reciklira, može da se iskoristi veoma lako za mnoge namene što opet donosi profit. U Srbiji najviše preduzeća koje se bave recikliranjem guma ima na području Vojvodine. Ali, s obzirom na subvenciju države, zagarantovano tržište, lako se može očekivati da se ovaj biznis dodatno razvije na celoj teritoriji", kaže Radović.

Ima i planova da se ojača mreža sakupljača, ne samo iskorišćenih automobilskih guma, već i drugih sirovina i to tako što bi se deo subvencija usmeravao i na preduzeća koja će se baviti prikupljanjem.

Cilj je da se sa divljih deponija, iz reka, potoka, šuma, uklone automobilske gume koje bi umesto da uništavaju životnu sredinu, donele zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: