• Search form

15.09.2019 | 21:26

44. Mlad otvoren teatar

44. Mlad otvoren teatar

Performansom “Ova zgrada govori istinu”, pobedničkim projektom 14. Praškog kvadrijenala, čiji su autori umetnik Filip Jovanovski i kustoskinja Ivana Vaseva, počeo je 44. Mlad otvoren teatar u Skoplju, koji je tokom vikenda obeležen i desetočasovnom predstavom Slovenskog mladinskog gledališča “Još uvek bez naslova”, u režiji Tomija Janežiča.

Performans instalacija “Ova zgrada govori istinu”, koji će imati priliku da vidi i publika 53. Bitefa u okviru pratećeg programa u Novom Sadu, u sklopu projekta “Kaleidoskop kulture”, osvojio je Zlatnu trigu 14. PQ kao najbolja nacionalna prezentacija. Na 44. MOT-u izveden je 13. i 14. septembra u Mladinskom kulturnom centru, koji je i organizator tog festivala.

Proistekao je iz performativnog projekta “Kada bi zgrade govorile” koji je pokrenut 2015. godine u zgradi skopske Železničke stanice u organizaciji Fakulteta za stvari koje se ne mogu naučiti (FR~U). Razvija izvođenjem, odnosno izvodi aktivan prostor kao estetski i etički proces stvaranja odnosa i veza. Shodno tome, scenski dizajn nije fizički izgrađena scenografija, iako ona postoji u vidu zgrade i bioskopske sale, već iskustveno i emotivno modeliranje kroz umetnički proces, formativni i transformativni, koji teži ka tome da postane brižna zajednica koja će delovati i preko sopstvenog praga.

“Ova zgrada govori istinu” sastoji se iz tri dela: instalacije sa performativnim programom, kratkog videa “Kino Kultura” i dvojezične publikacije. Performans instalacija “Ova zgrada govori istinu” izvodi se u razmeri 1:100 kao sažeto iskustvo prethodnih aktivosti, kao viševremenska arhiva, koja bi uživo trebalo da nam kaže: Ako to možemo ovde, možemo bilo gde!

Ova zgrada govori istinu, foto: Viktor Sokolovski

Publika 44. MOT-a, uz Janežičevu maratonsku predstavu, imala je priliku da vidi i dramu-operu “Devojčica sa žicama” Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Marjana Nećaka.

Među učesnicima 44. MOT-a je i zagrebački kolektiv “Montažstroj” koji će izvesti predstavu “Mladež bez boga” Boruta Šeparovića, te Bacači sjenki koji učestvuju predstavom “Sve je u parama”, u režiji Borisa Bakala, čiji je koncept zasnovan na bankarsko-finansijskoj “revoluciji” na svetskom tržištu.

Najavljena je i predstava “Humana vergogna” #Reteatro41 & Fondacije Matera Basilicata iz Italije, u režiji Silvije Gribaudi i Matea Mafesantija, te grčka predstava “Čist grad” Anestisa Azasa i Podromosa Tsinkorisa o čistačicama imigrantkinjama u Atini, te “Medejini momci” rumunskog teatra Apolo 111, u režiji Andreja Marejija, koja otvara pitanja muške ranjivosti, mačizma, patrijarhata i mizoginije, koristeći ironiju i humor.

Među predstavama na MOT-u su i dve produkcije makedonske Lokomotive – “Dreem Light” Valentina Apostolovskog i “Moonlight” Aleksandra Georgieva i Darija Bareta Damasa, a od domaćih produkcija najavljene su i Čehovljeve “Tri sestre” u izvođenju Turskog teatra, u režiji Vasila Hristova, kao i Euripidova drama “Bakhe” Narodnog teatra iz Bitolja, u režiji Igora Vuka Torbice iz Srbije.

Skopski Dramski teatar izvešće predstavu “Nebezbedno za rad” Lusi Kirkvud, u režiji Donalda Vorena Mofeta, koja daje sliku simptoma metastaziranog društva, prikazujući nemilosrdnu eksploataciju.

U okviru pratećeg programa 44. MOT-a, najavljeni su koncerti britanskog benda The Tiger Lillies i hrvatskog sastava Šumski.

Biće održana i site-specific radionica “Dođi i vidi” u Železničkoj zgradi, predavanje i diskusija sa južnoafričkim dramskim autorom Majkom van Granom (Mike van Graan) u Kinu “Kultura”, te promocija knjige “Anamnezis: Dijalozi o umetnosti u javnom prostoru” Sandre Uskoković iz Hrvatske u MKC-u.

Festivalske lokacije su i Nacionalna opera i balet, Teatar Komedija i Dramski teatar, te Teatar “Jordan Hadži Konstantinov Džinot” u Velesu, koji učestvuje predstavom “Zločin 21. veka”.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Severne Makedonije i Grad Skoplje.

Festivalski sajt je mot.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav