VUČIĆ O POTEZIMA STUDENATA SA BU: Upad u Rektorat je izraz nemoći
Foto: Beta/Luka Filipović

Stav

VUČIĆ O POTEZIMA STUDENATA SA BU: Upad u Rektorat je izraz nemoći

Politika -

Žele da izazovu intervenciju policije, ali do toga neće doći, naveo Vučić komentarišući postupke akademaca iz „1 od 5 miliona“

To što se desilo u Rektoratu je bio izraz nemoći, želje da se izazove intervencija policija i kaže da je ugrožena autonomija Univerziteta. Neće biti intervencije!

To je juče poručio predsednik Aleksandar Vučić komentarišući upad studenata iz udruženja „1 od 5 miliona“ u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu. On je ocenio da oni koji protestuju ne poštuju svoj univerzitet, jer, pored ostalog, „u njega ulaze u kratkim pantalonama i gaćama“.

- Što si ti predstavnik studenata sa 31 godinom? Zamislite da moja ćerka sa 17 godina ide u jaslice da štrajkuje? Trebalo je da završiš fakultet pre sedam godina, posebno što nije bilo vojne obaveze. Sada ideš u Rektorat u kratkim pantalonama - naveo je Vučić, uz opasku da je među onima koji protestuju „još jedan primerak iz Kruševca koji ima godina kao i on, a još je student“.

Zaključali vrata i  nikog ne puštaju... Rektorat
Zaključali vrata i nikog ne puštaju... Rektoratfoto: Tanjug/Andrija Vukelić

I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović osudila je upad u zgradu Rektorata studenata koji se, kako je navela, predstavljaju kao članovi „Jedan od pet miliona“ i koji traže da zauzmu sedište Beogradskog univerziteta. Ona je naglasila da niko nema pravo da prisvaja, blokira, zauzima i uzurpira Beogradski univerzitet i Rektorat:

- Svako od studenata i studentkinja ima pravo da iskaže svoj stav, ali nema pravo da blokira Rektorat. Kao studentkinja i ja sam protestovala po raznim pitanjima, ali nikad nismo zatvarali univerzitet.

Rektorski kolegijum

NEĆEMO DOZVOLITI OMETANJE RADA

Rektorski kolegijum Beogradskog univerziteta neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe preduzeće sve odgovarajuće pravne mere, poručili su iz te institucije. U saopštenju navode da ne odobravaju neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu. Smatraju da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata.

Kurir.rs/I. K. Foto: Beta/Luka Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track