Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusija okončala drugu fazu isporuke raketnog sistema "S-400"

Rusija okončala drugu fazu isporuke raketnog sistema "S-400"

Rusija je uspešno okončala drugu fazu isporuke komponenata raketnih sistema "S-400" Turskoj, kako je bilo i predviđeno ugovorom, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

S-400 Foto: Russian Ministry of Defense / Arhiva
S-400

"Ruski vojni transportni avioni danas su prebacili i komponente za drugu bateriju raketnog sistema `S-400` Turskoj", navodi se u saopštenju.

Isporuka sistema Turskoj počela je 12. jula, a prva faza okončana je 25. jula. Druga faza isporuke počela je 27. avgusta.

Ruski sistem "S-400 trijumf" najnoviji je protivavionski raketni sistem koji je osmišljen za uništavanje borbenih aviona, balističkih i krstarećih raketa i meta na zemlji.

Sistem može da gađa aerodinamične mete u dometu do 400 kilometara i taktičke balističke mete koje lete brzinom od 4,8 kilometara u sekundi na razdaljini do 60 kilometara. Te mete uključuju krstareće rakete, taktičke i strateške avione i bojeve glave balističkih raketa.

Radari ovog sistema mogu da detektuju mete u vazduhu na razdaljini do 600 kilometara, navodi TASS

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je isporuka drugog dela ruskog raketnog sistema "S-400" završena danas i dodao da će sistem biti operativan u aprilu naredne godine.